ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αγορές ομολόγων, αντιμέτωπες με την… αλήθεια

oi-agores-omologon-antimetopes-me-tin-amp-8230-alitheia-2224348

Οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών-μελών της Ευρωζώνης πλησιάζουν τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πολλών μηνών, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζεται να περικόψει κατά το ήμισυ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Κάποιοι επενδυτές, υπό τις συνθήκες αυτές, ανησυχούν μήπως το 2018 θα είναι η χρονιά με τις δραστικές διορθωτικές κινήσεις. Συνήθως οι αγορές ομολόγων θεωρούνται από τις πιο ρευστές σε διεθνή κλίμακα. Ορισμένοι από όσους δραστηριοποιούνται σε αυτές πιστεύουν ότι τα τρισεκατομμύρια, που διοχετεύονται εκεί από τις κεντρικές τράπεζες, έχουν διαστρεβλώσει σε τόσο μεγάλο βαθμό τις αποδόσεις των ομολόγων, ώστε δεν αποτυπώνουν τον επικείμενο περιορισμό των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης. «Υπάρχει η γενικευμένη εντύπωση ότι η δραστική ελάττωση των αγορών τίτλων από τις κεντρικές τράπεζες έχει ήδη αφομοιωθεί και έχει συμπεριληφθεί στις αποδόσεις των ομολόγων, αλλά δεν νομίζω πως αυτό είναι εύκολο να γίνει πριν υλοποιηθεί όντως η ελάττωση αυτή», παρατηρεί ο Τζιμ Ρέιντ, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής διεθνών ομολόγων της Deutsche Bank. «Το βάρος του ρευστού, που διοχετεύει η εκάστοτε κεντρική τράπεζα, είναι πολύ μεγάλο».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη διοχετεύσει στις αγορές 2,55 τρισ. ευρώ, αποκτώντας ομόλογα κρατικά και εταιρικά. Στόχος της, να αποτρέψει τον αποπληθωρισμό και να αναζωογονήσει την οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία είχε πληγεί σοβαρά από την κρίση χρέους την περίοδο 2010-2012. Εντούτοις, σήμερα πλέον η Ευρωζώνη εμφανίζει τους καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης σε μία δεκαετία και ο κίνδυνος αποπληθωρισμού έχει υποχωρήσει. Οπότε, τον Ιανουάριο η ΕΚΤ θα μπορέσει να περικόψει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων κατά το ήμισυ, στα 30 δισ. ευρώ τον μήνα, έως τουλάχιστον του χρόνου τον Σεπτέμβριο. Παράγοντες των αγορών εκτιμούν ότι με την εκπνοή του 2018 θα λήξει και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η προοπτική αυτή συνήθως οδηγεί σε μείωση των τιμών των ομολόγων και έντονη άνοδο των αποδόσεων. Ωστόσο, στα γερμανικά δεκαετή ομόλογα η απόδοση έχει υποχωρήσει στο 0,29% έναντι του 0,48% του Οκτωβρίου.

Ορισμένοι επενδυτές θεωρούν πιθανή μια δραστική διόρθωση από τον Ιανουάριο και μετά, όταν οι αγορές τίτλων θα αρχίσουν να μειώνονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Aυτό θα μπορούσε να ενταθεί από την αφθονία τίτλων, η οποία παρατηρείται στις αρχές κάθε χρόνου με τις πολυάριθμες δημοπρασίες ομολόγων. «Επί του παρόντος η ΕΚΤ αγοράζει καθημερινά κρατικά ομόλογα περίπου 2,5 δισ. ευρώ κατά μέσον όρο. Αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του νέου χρόνου, αυτές οι αγορές θα μειωθούν στο σχεδόν 1 δισ. ευρώ την ημέρα», παρατηρεί ο Σαΐντ Χαϊντάρ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Haidar Capital Management, που διαχειρίζεται κεφάλαια 365 εκατ. δολαρίων. «Τον τελευταίο καιρό οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης έχουν εμφανίσει δραστική πτώση εξαιτίας του ότι υπάρχει μείωση της προσφοράς και του ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να κάνει αγορές. Οπότε, πλέον από το 2018 η κατάσταση αυτή θα αντιστραφεί και ίσως δούμε κινήσεις ανάλογες με εκείνες στα τέλη του 2016 και στις αρχές του 2017». Από τον Σεπτέμβριο και μετά, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Γερμανίας υπερσκελίζουν σταθερά εκείνες των αντίστοιχων αμερικανικών. Αναλυτές επισημαίνουν, τέλος, ότι αναμένουν κάποια άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης το 2018.