Με πτώση έκλεισαν Φρανκφούρτη, Μαδρίτη και Μιλάνο

Με πτώση έκλεισαν Φρανκφούρτη, Μαδρίτη και Μιλάνο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νευρικότητα χαρακτήρισε τη συνεδρίαση της Τετάρτης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που επαναλειτούργησαν μετά τη διήμερη αργία λόγω των Χριστουγέννων. Στη Wall Street, λίγο πριν από το κλείσιμο, ο δείκτης S&P εμφάνιζε μικρή άνοδο και το ευρώ ενισχύθηκε προς το δολάριο. Ειδικότερα, χθες στη Γηραιά Ηπειρο πλήγμα δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, λόγω της αναστάτωσης μεταξύ των επενδυτών από τις φήμες περί υποτονικότερης ζήτησης για τα iPhone X από εκείνην η οποία αρχικά αναμενόταν σε διεθνή κλίμακα. Ειδικότερα, η τιμή μετοχής της αυστριακής Microsystems, η οποία είχε την καλύτερη επίδοση στον κλάδο για το 2017, υποχώρησε δραστικά χθες κατά 7,8%. Η εταιρεία είναι προμηθεύτρια της Apple, όπως και η Dialog Semiconductor, της οποία η μετοχή είχε πτώση 1,2%.

Κατά τους αναλυτές, ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας παγκοσμίως δέχθηκε πλήγμα και από το γεγονός ότι ορισμένοι επενδυτές προέβησαν σε ρευστοποίηση κερδών. Και αυτό θεωρείται αναμενόμενο, εφόσον από τις αρχές του χρόνου ο δείκτης του κλάδου έχει σημειώσει μία σημαντική άνοδο της τάξεως του 21% και ξεπερνά την επίδοση άλλων. Οι όμιλοι εξόρυξης και πρώτων υλών είχαν χθες κέρδη χάρις στην άνοδο των τιμών μετάλλων σε ρεκόρ τριάμισι ετών. Μεταξύ των επενδυτών υπήρξε ευφορία για τις προοπτικές της ζήτησης πρώτων υλών από την Κίνα. Με κέρδη κινήθηκαν χθες και οι τιμές των πετρελαϊκών, όπως της Total με +0,6%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 χθες έκλεισε με οριακή άνοδο 0,1%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 ακολούθησε ανάλογη πορεία με +0,37%, όπως και ο CAC 40 στο Παρίσι με +0,08%. Στη Ζυρίχη ο SMI έκλεισε με άνοδο 0,38%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX είχε πτώση -0,02%. Με απώλειες 0,16% έκλεισε ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη, όπως και ο FTSE MIB στο Μιλάνο με -0,04%.

Πριν από το κλείσιμο στην αμερικανική αγορά ο S&P είχε οριακή άνοδo κάτω από 1%, ενώ δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές παραμένουν αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας. Στην αγορά εμπορευμάτων, το αργό Νέας Υόρκης ξεπέρασε προσωρινά τα 60 δολάρια το βαρέλι πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο του 2015. Χθες αναδιπλώθηκε και διαμορφώθηκε στα 59,65 δολάρια το βαρέλι. Τέλος, το ευρώ ενισχύθηκε 0,4% προς το δολάριο, στο 1,1902 δολάριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο μιας εβδομάδας και πλέον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή