Εντονες αναταράξεις για το bitcoin, που διχάζει τραπεζίτες και αναλυτές

Εντονες αναταράξεις για το bitcoin, που διχάζει τραπεζίτες και αναλυτές

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο πάνω από 15.000 δολάρια κινήθηκε την Τετάρτη το bitcoin, καταφέρνοντας να «σβήσει» κάποιες από τις απώλειες που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα. Το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα έχει βρεθεί στο επίκεντρο των αγορών λόγω των μεγάλων διακυμάνσεών του. Πάντως, παράγοντες των αγορών κρούουν εδώ και αρκετό καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για το σκάσιμο «φούσκας». Η υψηλή μεταβλητότητα αποδίδεται εν μέρει στη ρευστοποίηση κερδών από τους επενδυτές όσο πλησιάζει το τέλος του 2017. Παρότι καθιερώθηκαν πριν από λίγες ημέρες προθεσμιακά συμβόλαια σε bitcoin στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου, είναι άγνωστο ακόμη αν το ψηφιακό νόμισμα θα επικρατήσει ως ένα ακόμη επενδυτικό προϊόν ή αν θα επεκταθεί η χρήση του ως μέσου συναλλαγών.

«Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει την αξία του bitcoin», σχολίασε ο Εντουαρντ Στρίνγκγκαμ, πρόεδρος του αμερικανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας, στο τηλεοπτικό δίκτυο του πρακτορείου Bloomberg. «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν θα εκμηδενιστεί ή θα εκτοξευθεί στο ένα εκατ. δολάρια», πρόσθεσε ο ίδιος. «Πολύ σπάνια συναντά κανείς κάτι τόσο ευμετάβλητο όσο το bitcoin», είχε δηλώσει ο σύμβουλος επενδύσεων Ζένον Κάπρον στο Bloomberg.

Την περασμένη Παρασκευή, το bitcoin κατέρρευσε σε επίπεδα χαμηλότερα από 11.000 δολάρια, από 20.000 δολάρια που είχε βρεθεί στις αρχές Δεκεμβρίου. Από τις αρχές του 2017 έχει παρουσιάσει άνοδο κατά 1.600%. Οι εποπτικές αρχές κάποιων εκ των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου εκφράζουν ανησυχίες για παράνομες δραστηριότητες μέσω του bitcoin. Κυρίως αναφέρονται στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος. O Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είχε προειδοποιήσει ότι όσοι επενδύουν σε bitcoin κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματά τους. Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει την επιβολή ενός κανονιστικού πλαισίου για την καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος λόγω της εμφάνισης του ψηφιακού νομίσματος. Ο Λάρι Φινκ, διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, είχε περιγράψει το bitcoin ως εργαλείο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο Γουόρεν Μπάφετ έχει χρησιμοποιήσει έναν ηπιότερο χαρακτηρισμό, το περιγράφει ως «φούσκα».

Το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο στο bitcoin, αλλά επεκτείνεται στην ευρύτερη αγορά του ψηφιακού χρήματος. Από τις αρχές του έτους έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των κρυπτονομισμάτων, με τη συνολική αξία τους να ξεπερνά τα 500 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη New York Times. Οπως επισημαίνεται από την αμερικανική εφημερίδα, το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον φαίνεται από την αύξηση του αριθμού των χρηστών στο ηλεκτρονικό ανταλλακτήριο Coinbase. Εως τα τέλη Νοεμβρίου του 2017, οι χρήστες του ήταν 13,3 εκατ. άτομα, με αύξηση πάνω από 100% από τα 5,5 εκατ. άτομα που είχαν καταγραφεί προ 11 μηνών, δηλαδή τον Ιανουάριο.

Παρότι υπάρχουν μεγάλοι φόβοι για τις επιπτώσεις από το σκάσιμο μιας «φούσκας», είναι πολύ δύσκολο να πωλήσει κάποιος μεγάλο όγκο ψηφιακών νομισμάτων. Δεν υπάρχει υψηλή διαθεσιμότητα σε bitcoin, γεγονός που καθιστά απίθανο ένα αιφνίδιο κύμα εκροών, είχε επισημάνει ο Economist. Κατά συνέπεια, είναι δύσκολο να προκληθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην οικονομία από το bitcoin. «Πραγματική ζημία στην οικονομία προκαλείται από την κατάρρευση των τιμών σε περιουσιακά στοιχεία που έχουν σχέση με χρήματα που προέρχονται από δάνεια. Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν φαίνεται να υπάρχουν σε αυτήν την περίπτωση», αναφέρεται σε πρόσφατο δημοσίευμα του Economist.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή