Η περιουσία των 500 πλουσιότερων αυξήθηκε φέτος κατά 1 τρισ. δολάρια

Η περιουσία των 500 πλουσιότερων αυξήθηκε φέτος κατά 1 τρισ. δολάρια

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο δεν φαίνεται να αγωνιούν για τα κέρδη και την περιουσία τους, η οποία, όπως μεταδίδει το Bloomberg, αυξήθηκε το 2017 κατά 1 τρισ. δολάρια. Τετραπλασιάστησε σε σύγκριση με το 2016 (237 δισ. δολ.), επιβεβαιώνοντας τα υψηλά επίπεδα στα οποία κινήθηκαν οι αγορές, παρά τις έντονες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις που καταγράφηκαν σε όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Ειδικότερα, ο δείκτης Bloomberg Billionaires Index, ο οποίος σκανάρει καθημερινά την περιουσία των 500 πιο πλούσιων ανθρώπων στον κόσμο, κατέγραψε αύξηση 23% έναντι 20% του δείκτη MSCI World Index και του δείκτη Standard & Poor’s 500. Με μία πιο προσεκτική ματιά γίνεται αντιληπτό ότι η περιουσία των πρώτων 10 πλουσιότερων ατόμων που φιγουράρουν στην εν λόγω λίστα αυξήθηκε μέσα σε έναν χρόνο κατά 149 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα ο καθένας από αυτούς να βγαίνει κερδισμένος κατά 15 δισ. δολάρια. Συνολικά, οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι διαθέτουν περιουσία που ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 5,3 τρισ. δολ. από 4,4 τρισ. δολάρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η περιουσία των 10 πλουσιότερων ανθρώπων είναι δύο φορές μεγαλύτερη από το ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, της Γαλλίας.

Εκείνος που είδε τον πλούτο του κυριολεκτικά να εκτοξεύεται είναι ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, του οποίου η περιουσία μόνο φέτος αυξήθηκε κατά 34,2 δισ. δολ. και διαμορφώθηκε στα 99,6 δισ. δολ. Μάλιστα, προς τα τέλη Νοεμβρίου, η περιουσία του έσπασε το φράγμα των 100 δισ. δολ., καθώς η μετοχή της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 2% λόγω των υψηλών πωλήσεων και προπαραγγελιών που κατεγράφησαν εν αναμονή του Black Friday. Η επιτυχημένη πορεία της εταιρείας απέφερε περαιτέρω κέρδη στον ιδρυτή της, ο οποίος πλέον κερδίζει 65.000 δολάρια ανά λεπτό. Ο Τζεφ Μπέζος κατόρθωσε φέτος να εκτοπίσει τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος κατείχε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου παγκοσμίως από τον Μάιο του 2013. Η περιουσία του συνιδρυτή της Microsoft ανέρχεται στα 91,3 δισ. δολ. με το μεγάλο μέρος της να προορίζεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Καμία έκπληξη δεν προκαλεί ότι στη λίστα φιγουράρει και το όνομα του ιδρυτή του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος δεν θα μπορούσε να λείπει από την εν λόγω λίστα, έχοντας την τέταρτη μεγαλύτερη περιουσία παγκοσμίως. Φέτος σημείωσε αύξηση κατά 45%, ήτοι κατά 22,6 δισ. δολάρια. Σε γενικές γραμμές, 57 επιχειρηματίες του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας που περιλαμβάνονται στον δείκτη του Bloomberg είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται κατά 262 δισ. δολ., δηλαδή κατά 35%. Η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των κλάδων που περιλαμβάνονται στην κατάταξη.

Οπως επισημαίνει το Bloomberg, Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι έχουν τη μεγαλύτερη παρουσία στην εν λόγω λίστα, καθώς 159 εξ αυτών αύξησαν την περιουσία τους κατά 315 δισ. δολάρια.

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν όσον αφορά την περιουσία τους 38 Kινέζοι δισεκατομμυριούχοι, οι οποίοι απέκτησαν 177 δισ. δολ. το 2017, σημειώνοντας αύξηση κατά 65%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που σημειώθηκε μεταξύ των 49 χωρών που εκπροσωπεί ο Bloomberg Billionaires Index. Η περιουσία του ιδρυτή της China Evergrande Group Χου Τζιαγίν σημείωσε άνοδο κατά 350%, ήτοι κατά 25,9 δισ. δολ., σε σύγκριση με το 2016. Επίσης, ο Μα Χουατένγκ, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της τεχνολογικής εταιρείας Tencent Holdings, που θεωρείται και ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Ασία, διπλασίασε την περιουσία του το 2017 στα 41 δισ. δολάρια. Επιπλέον, παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014, 27 Ρώσοι μεγιστάνες αψήφησαν τις κυρώσεις και αύξησαν κατά 29 δισ. δολ. την περιουσία τους στα 275 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το Bloomberg, το ύψος της περιουσίας τους κυμάνθηκε σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περίοδο πριν από την επιβολή των δυτικών κυρώσεων κατά της χώρας. Μεταξύ των μεγάλων χαμένων συγκαταλέγεται ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Πατρίκ Ντραΐ, του οποίου η περιουσία μειώθηκε κατά 39% και περιορίστηκε στα 6,3 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή