ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδη στην Ευρώπη με ώθηση από τις ΗΠΑ

kerdi-stin-eyropi-me-othisi-apo-tis-ipa-2225886

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν χθες οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων χάρις στα νέα ρεκόρ που σημειώθηκαν ενδοσυνεδριακά στη Wall Street. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 αναρριχήθηκε 0,5%, ανακάμπτοντας από τις προχθεσινές απώλειες. Την Τρίτη επικράτησε προβληματισμός για την ευρωπαϊκή οδηγία MiFID ΙΙ, που επηρεάζει τη λειτουργία των ευρωπαϊκών αγορών, που, όμως, υπαναχώρησε χθες. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax ενισχύθηκε κατά 0,83%, ο γαλλικός δείκτης Cac-40 κατά 0,81% και ο βρετανικός δείκτης FTSE-100 κατά 0,3%.

Λίγο πριν από το κλείσιμο της Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 ενισχύονταν κατά 0,23% και 0,47%, αντίστοιχα. Νωρίτερα, ο δείκτης S&P 500 ξεπέρασε τις 2.700 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του. Σε νέο ρεκόρ οδηγήθηκαν, επίσης, οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq μετά την ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο στο υψηλό τριμήνου.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, η μετοχή της αλυσίδας καταστημάτων ρούχων Next αναρριχήθηκε 6,7%, αφού αναθεώρησε προς τα πάνω τις οικονομικές προβλέψεις της ύστερα από υψηλότερες του αναμενομένου πωλήσεις στη διάρκεια των Χριστουγέννων. Ο ενεργειακός κλάδος παρουσίασε, παράλληλα, σημαντική άνοδο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου. Στην Ευρώπη, οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου ενισχύθηκαν κατά 1,25% επειδή η τιμή του Brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 1,8% στα 67,78 δολάρια το βαρέλι, λόγω των μεγάλων αναταραχών στο Ιράν. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου ξεπέρασε τα 61 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά ύστερα από δυόμισι χρόνια. «Δεν θα υπάρξει άμεσα διαταραχή της πετρελαϊκής παραγωγής στο Ιράν, εκτός εάν απεργήσουν οι εργαζόμενοι, και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο», σχολίασε η Χέλιμα Κροφτ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής εμπορευμάτων στην RBC Capital Markets. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εξασθενήσει τα τελευταία χρόνια, με τα κράτη-μέλη να αποφασίζουν τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής για την ενίσχυσή τους. Το ευρώ υποχώρησε χθες, διολισθαίνοντας στο 1,2037 δολάριο, για πρώτη φορά ύστερα από έξι ημέρες. Η τιμή του χρυσού υποχώρησε στα 1.309 δολάρια η ουγγιά.