ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε χαμηλό 27 ετών η ανεργία στη Γερμανία

se-chamilo-27-eton-i-anergia-sti-germania-2225913

Καλοί είναι οι οιωνοί για την πορεία της γερμανικής οικονομίας και το νέο έτος, καθώς το ποσοστό ανεργίας κινήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από την επανένωση της χώρας το 1990, υποχωρώντας στο 5,7%, ενώ ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε περισσότερο σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού της Γερμανίας (BA) εκτιμά ότι ο αριθμός των ανέργων τον Δεκέμβριο ανήλθε στα 2,4 εκατ., μειωμένος κατά 29.000 άτομα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η μείωση αυτή προκαλεί ευλόγως την έκπληξη των αναλυτών, οι οποίοι, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, ανέμεναν μείωση του αριθμού των ανέργων κατά 13.000 άτομα.

Με αυτά τα δεδομένα, το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στο 5,5%, ενώ σε ετήσια βάση το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε το 2017 στο 5,7% από 6,1% το 2016. Τα καλά νέα σχετικά με τη μείωση της ανεργίας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης έρχονται να επιβεβαιώσουν στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την περασμένη Τρίτη και αφορούν την αύξηση των απασχολουμένων στη χώρα. Το 2017 ο αριθμός των εργαζομένων ανήλθε στα 44,3 εκατ., σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ενώ το Ινστιτούτο Ifo αναμένει ότι η απορρόφηση και άλλων εργαζομένων στην αγορά εργασίας θα συνεχιστεί και τα επόμενα έτη. Εκτιμάται ότι οι απασχολούμενοι θα φθάσουν το 2018 τα 44,8 εκατ., ενώ το 2019 θα αυξηθούν στα 45,2 εκατ. Αύξηση του αριθμού των εργαζομένων κατέγραψε ο κλάδος των υπηρεσιών, ενώ ανοδικά κινήθηκε ο αριθμός των απασχολουμένων στον μεταποιητικό και στον κατασκευαστικό κλάδο.

Σύμφωνα με δηλώσεις στην DW του επικεφαλής οικονομολόγου της γερμανικής τράπεζας ΚfW Γιοργκ Τσάινερ, «δεν υπάρχουν σημάδια ότι ο δυναμικός ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας θα διακοπεί απότομα». Ο ίδιος, μάλιστα, επισημαίνει ότι αναμένει νέο ρεκόρ του ποσοστού απασχόλησης το 2018 και περαιτέρω αύξηση των πραγματικών μισθών.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του BA Ντλεφ Σέλε αξιολόγησε θετικά την κατάσταση στη γερμανική αγορά εργασίας για το 2018, επισημαίνοντας ότι η ζήτηση για νέους εργαζομένους θα εξακολουθήσει να αυξάνεται κατακόρυφα. Ας σημειωθεί ότι ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων παρέμεινε, σε γενικές γραμμές, αμετάβλητος την τελευταία δεκαετία και υπολογίζεται σε 1 εκατ. άτομα.

Ωστόσο, το φαινόμενο γήρανσης του πληθυσμού θα μπορούσε να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την πορεία ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας, μεσοπρόθεσμα.

Η Bundesbank προειδοποίησε από τον Απρίλιο ότι ο πληθυσμός που θεωρείται ικανός να εργαστεί (15 έως 74 ετών) θα μειωθεί κατά 2,5 εκατ. έως το 2025, τονίζοντας τη θετική επίδραση που θα είχε η έλευση εργαζομένων από άλλες χώρες.