Οι Γερμανοί πολίτες προτιμούν τα μετρητά

Οι Γερμανοί πολίτες προτιμούν τα μετρητά

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές αποτελούν πρακτική ευρέως διαδεδομένη τόσο στις σκανδιναβικές και στις αγγλοσαξονικές χώρες όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες, στη Γερμανία φαίνεται ότι προτιμούν τα μετρητά. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, η πλειονότητα των Γερμανών χρησιμοποιεί μετρητά και φαίνεται να αποφεύγει τις πληρωμές με κάρτα. Οπως επισημαίνει η γερμανική εταιρεία Barkow Consulting, μία στις είκοσι πληρωμές πραγματοποιείται στη Γερμανία με πιστωτική κάρτα, ενώ περίπου 2.200 ευρώ αποταμιεύει κάθε Γερμανός στο σπίτι του.

Είναι ενδεικτικό ότι πρόσφατη έρευνα της ΕΚΤ –«Η χρήση των μετρητών από τα νοικοκυριά στην Ευρωζώνη»– κατέδειξε ότι ένας Γερμανός έχει κατά μέσον όρο 103 ευρώ στο πορτοφόλι του έναντι 32 ευρώ που διαθέτει ένας Γάλλος πολίτης. Στην Ευρωζώνη ο μέσος όρος είναι 65 ευρώ. Επίσης, τα ευρήματα της ίδιας έρευνας αναφέρουν ότι το ποσοστό των συναλλαγών που πραγματοποιούνται με μετρητά στη Γερμανία διαμορφώνεται στο 55% έναντι 28% στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γαλλία.

Εις επίρρωσιν των παραπάνω, σύμφωνα με την DW, η χρήση πιστωτικής κάρτας αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια έναν από τους πιο συνηθισμένους τρόπους πληρωμής για μικρότερα ποσά σε Βρετανία και ΗΠΑ. Αντιστοίχως, άλματα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές έχει πραγματοποιήσει η Σουηδία, καθώς το 2015 μόλις το 20% των αγορών πραγματοποιείται ηλεκτρονικά. Επειτα από δύο χρόνια, το 70% των αγορών γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ μόλις το 15% των συναλλαγών πραγματοποιείται με τη χρήση μετρητών, όπως επισημαίνεται σε σχετική έρευνα της κεντρικής τράπεζας της Σουηδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή