Η οικονομία της Ευρωζώνης μπαίνει με φόρα στο 2018

Η οικονομία της Ευρωζώνης μπαίνει με φόρα στο 2018

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία της Ευρωζώνης ολοκλήρωσε το 2017 με τις μηχανές της στο φουλ, χάρη στην ενίσχυση της παραγωγής στον μεταποιητικό κλάδο τον Δεκέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών και χάρη στη μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής στον κλάδο των υπηρεσιών από το 2011. Ο οργασμός οικονομικής δραστηριότητας προβλέπεται ότι θα μεταφραστεί σε ανάπτυξη 0,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2017, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ανάπτυξη 0,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία από την έρευνα υπευθύνων παραγγελιών (PMI) της εταιρείας IHS Markit. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως η οικονομία θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται έντονα και στις αρχές του 2018, όπως δείχνουν τα στοιχεία για νέες παραγγελίες, ενώ οι εταιρείες προσλαμβάνουν προσωπικό με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 17 ετών. «Η Ευρωζώνη κλείνει με λαμπρό τρόπο το 2017, ολοκληρώνοντας την καλύτερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας και εξακολουθώντας να αψηφά διαδεδομένους φόβους ότι η αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα θα περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη», εξήγησε χθες ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προβλέψει τον Νοέμβριο ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί το 2017 με ρυθμό 2,2%, δηλαδή ταχύτερα από κάθε άλλη φορά την τελευταία δεκαετία. Μάλιστα, η αναπτυξιακή ορμή έχει αιφνιδιάσει ευχάριστα τους περισσότερους οικονομολόγους, που αναθεωρούν τις προβλέψεις τους συνεχώς προς το καλύτερο. Είναι ενδεικτικό ότι τον Μάιο του 2017 η Κομισιόν προέβλεπε ανάπτυξη 1,7% για το 2017. Ο σύνθετος δείκτης της Markit (περιλαμβάνει μεταποίηση και υπηρεσίες) διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στο 58,1, δηλαδή στο υψηλότερο σημείο από τον Φεβρουάριο του 2011. Ο δείκτης PMI θεωρείται αξιόπιστη ένδειξη για το πώς θα κινηθεί η οικονομία τούς επόμενους μήνες. Κάθε τιμή του δείκτη που είναι πάνω από το 50 σηματοδοτεί ανάπτυξη. Μάλιστα, ο μέσος όρος του σύνθετου δείκτη PMI για ολόκληρο το 2017 ήταν ο υψηλότερος από το 2006, ακριβώς προτού ξεσπάσει η κρίση στην αμερικανική αγορά ακινήτων.

Εξίσου σημαντικές είναι οι ενδείξεις που περιλαμβάνονται στην τελευταία έρευνα PMI, σύμφωνα με τις οποίες η οικονομία θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται με υψηλό ρυθμό και τους πρώτους μήνες του 2018, με την επιχειρηματική εμπιστοσύνη να ενισχύεται σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιρλανδία – υποχώρησε μόνο στην Ιταλία. «Νέες παραγγελίες φτάνουν στις εταιρείες με τον υψηλότερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας και ο όγκος ανεκτέλεστων παραγγελιών αυξάνεται κατά πολύ. Οι προσλήψεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών», λέει ο κ. Γουίλιαμσον. Το μόνο αρνητικό νέο για την ΕΚΤ, η οποία έχει περικόψει από τον Ιανουάριο τις μηνιαίες αγορές ομολόγων στα 30 δισ. ευρώ, χάρη στην ενίσχυση της οικονομίας το 2017, είναι ότι περιορίστηκαν ελαφρώς τον Δεκέμβριο οι πληθωριστικές πιέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή