Στις 15 Ιανουαρίου η συνάντηση Καραμούζη – Νουί για τα stress tests

Στις 15 Ιανουαρίου η συνάντηση Καραμούζη – Νουί για τα stress tests

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παραδοχές του δυσμενούς σεναρίου, με έμφαση στις τιμές των ακινήτων βάσει των οποίων θα δοκιμαστούν οι ελληνικές τράπεζες ενόψει των επικείμενων stress tests τον Φεβρουάριο, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών υπό τον επικεφαλής της Νίκο Καραμούζη με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί.

Η συνάντηση, που είναι προγραμματισμένη για τις 15 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των τακτικών επαφών που επιδιώκει να έχει η ΕΕΤ με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, αλλά αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει της οριστικοποίησης των κριτηρίων για τα δύο σενάρια, βασικό και δυσμενές, με βάση τα οποία θα στρεσαριστούν οι ελληνικές τράπεζες.

Το ενδιαφέρον των ελληνικών τραπεζών αφορά τις παραδοχές για το δυσμενές σενάριο, το οποίο με βάση όλες τις ενδείξεις θα είναι πιο αντίξοο σε σχέση με αυτό που υιοθετήθηκε στο προηγούμενο stress test. Πηγές με γνώση του θέματος εξηγούν ότι η στάση αυτή ερμηνεύεται από την προσπάθεια των εποπτικών αρχών να αυξήσουν την αξιοπιστία της άσκησης. Το ενδιαφέρον μεταξύ άλλων επικεντρώνεται στους δείκτες που θα υιοθετηθούν για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών για την κάλυψη του βασικού και του δυσμενούς σεναρίου, που μέχρι σήμερα ήταν 8% και 5,5% αντίστοιχα, αλλά και στον χρόνο που θα δοθεί για την κάλυψη τυχόν πρόσθετων κεφαλαίων.

Η αγωνία αφορά τις παραδοχές σε σχέση με τα ακίνητα που οι τράπεζες έχουν ως ενέχυρα για τα εξυπηρετούμενα και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, τις συνθήκες ρευστοποίησής τους και τις τάσεις στις τιμές της αγοράς την προσεχή τριετία. Τα ακίνητα αποτελούν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την αχίλλειο πτέρνα αλλά και το ισχυρό χαρτί των ελληνικών τραπεζών. Τρωτό σημείο συνιστά το «πάγωμα» των πλειστηριασμών επί σειράν ετών, οι καθυστερήσεις στη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις ρευστοποιήσεις ακινήτων, ενώ αντίθετα πλεονέκτημα αποτελεί η ζήτηση για αξιοποίηση που έχουν συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, που επωφελούνται από τον τουρισμό. Οι σχετικές παραδοχές για την εξέλιξη των τιμών των ακινήτων, καθώς και αυτές που αφορούν το μακροοικονομικό σενάριο, δηλαδή την πορεία του ΑΕΠ και της απασχόλησης, αναμένεται να οριστικοποιηθούν εντός του Ιανουαρίου. Παρά τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, το κλίμα για τη χώρα μας επηρεάζεται από τη γενικότερη αυστηρότητα που διέπει τις εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στο εσωτερικό.

Οι τράπεζες αναμένεται να ξεκινήσουν την παροχή των στοιχείων προς τον SSM τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τα stress tests δεν θα έχουν δυναμικό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα λάβουν υπόψη τις προγραμματισμένες πωλήσεις δανείων, στον βαθμό που αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί. Να σημειωθεί ότι οι προγραμματισμένες πωλήσεις χαρτοφυλακίων με συγκεκριμένες μάλιστα ημερομηνίες από τις τράπεζες Alpha και Πειραιώς ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνεται η πώληση χαρτοφυλακίου από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας, για την οποία η διοίκηση δεν έχει ακόμη κλείσει τη διαδικασία. Η διοίκηση της τράπεζας ρίχνει το βάρος προς το παρόν στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, με στόχο το αποτέλεσμα να ληφθεί υπόψη στην επικείμενη άσκηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή