Με άνοδο ξεκίνησε το ευρώ το 2018

Με άνοδο ξεκίνησε το ευρώ το 2018

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να παραμείνει σε σταθερή πορεία ανάπτυξης το 2018, με τη μέση εκτίμηση της αγοράς να προσβλέπει επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στο 3,7% –ο υψηλότερος των τελευταίων επτά ετών– από 3,6% που εκτιμάται για το 2017. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους, ο δείκτης ISM για τη βιομηχανική δραστηριότητα στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Δεκέμβριο στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών (59,7) ενώ στην Ευρωζώνη, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών ΡΜΙ για τον μεταποιητικό τομέα παρουσίασε νέα άνοδο τον προηγούμενο μήνα και βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 1997 (60,6). Για τις ΗΠΑ, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να επιταχυνθεί το νέο έτος στο 2,6% από 2,3% που προβλέπεται για το 2017 κυρίως λόγω της προοπτικής περαιτέρω ενίσχυσης των καταναλωτικών δαπανών και των επενδύσεων ιδίως μετά την έγκριση των φορολογικών μεταρρυθμίσεων από το Κογκρέσο λίγες ημέρες πριν από τη εκπνοή του 2017. Θετικές προοπτικές το 2018 προβλέπονται και για την οικονομία της Ευρωζώνης, με τη μέση εκτίμηση της αγοράς να τοποθετείται για ρυθμό ανάπτυξης 2,1%, χαμηλότερο από 2,3% που προβλέπεται για το 2017 αλλά πάνω από τον δυνητικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης (που εκτιμάται 1,4-1,5% από την ΕΚΤ) για τέταρτο συνεχές έτος.

Παρά τη διατήρηση υποτονικών πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη, οι θετικές προοπτικές για την οικονομία δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ, να αποτρέψουν την κεντρική τράπεζα από μια νέα παράταση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων που, σύμφωνα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου τον προηγούμενο Οκτώβριο, λήγει τον Σεπτέμβριο του 2018. Το ενδεχόμενο σταδιακής εξόδου της ΕΚΤ από τη χαλαρή νομισματική πολιτική ευνόησε το ευρώ, το οποίο βρέθηκε στο 1,2082 δολάριο την Τρίτη, την πρώτη ημέρα συναλλαγών του 2018, πλησιάζοντας το υψηλό δυόμισι ετών 1,2092 που κατέγραψε τον Σεπτέμβριο, έχοντας ενισχυθεί περίπου 14% συνολικά το 2017 – η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος έναντι του αμερικανικού νομίσματος από το 2003. Με την αγορά να παραμένει επιφυλακτική για τα περιθώρια αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ τους επόμενους μήνες κυρίως λόγω των σχετικά περιορισμένων πληθωριστικών πιέσεων, το δολάριο κινήθηκε πτωτικά έναντι σχεδόν όλων των άλλων κύριων νομισμάτων κατά τις τρεις πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους, έπειτα από υποχώρηση του σχετικού δείκτη DXY περίπου 10% το 2017 – η χειρότερη ετήσια απόδοση των τελευταίων 15 ετών.

* Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή