Σε υψηλό εικοσαετίας διαμορφώνεται η οικονομική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη

Σε υψηλό εικοσαετίας διαμορφώνεται η οικονομική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών ενισχύθηκε η οικονομική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, καθώς η ανάπτυξη το 2017 ήταν υψηλότερη του αναμενομένου. Οι οικονομικές επιδόσεις των κρατών-μελών γεννούν υψηλές προσδοκίες για το 2018. Ομως ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλότερος του επιθυμητού στόχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αντανακλώντας τα βαθιά σημάδια που άφησε η πολυετής ύφεση στην Ευρωζώνη.

Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, η ανάκαμψη ήταν άνιση μεταξύ του πυρήνα και της περιφέρειας στην Ευρωζώνη. Ορισμένες χώρες-μέλη, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, ήταν αντιμέτωπες με σημαντικά οικονομικά προβλήματα που δεν επέτρεπαν την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης.

Οπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης αναρριχήθηκε τον Δεκέμβριο στις 116 μονάδες, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για ενίσχυση στις 114,8 μονάδες που προέβλεπαν αναλυτές του πρακτορείου Bloomberg.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία αναλύσεων IHS Markit ανακοίνωσε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη άγγιξε το υψηλότερο της τελευταίας εικοσαετίας, με τη Γερμανία να καταγράφει ιστορικό ρεκόρ. Αλλά και στη Γαλλία η μεταποιητική δραστηριότητα αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαεπτά ετών.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί φέτος στο 2,4%. Παράλληλα υποχωρεί η ανεργία, αν και σε ορισμένες χώρες-μέλη παραμένει υψηλή σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο. Στην Ισπανία, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 16,38% το γ΄ τρίμηνο του 2017, υποχωρώντας από το 26,94% του γ΄ τριμήνου του 2013. Στην Ιταλία, η ανεργία έπεσε πέρυσι τον Οκτώβριο στο 11,1% από το 13% που ίσχυε τον Νοέμβριο του 2014, αν και παραμένει υψηλή από το 9,42% που είναι ο μέσος όρος από το 1983 έως το 2017. Στη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία στην Ευρωζώνη, η ανεργία κινήθηκε τον Νοέμβριο στο 3,6%, που αποτελεί το χαμηλό 38ετίας. Δημοσκόπηση που έκαναν οι Financial Times, και στην οποία πήραν μέρος διαπρεπείς οικονομολόγοι, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι οικονομίες της Ευρωζώνης θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε θετικό έδαφος και το 2018, με τον ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται στο 2,3%.

Την ίδια ώρα, οι μισθοί δεν αυξάνονται ικανοποιητικά, γεγονός που διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές καταναλωτή, διότι τα εισοδήματα των εργαζομένων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Η Κομισιόν προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 1,4% τον Δεκέμβριο, από το 1,5% που είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο. Στόχος της ΕΚΤ είναι να φθάσει το 2%, κάτι που δεν προβλέπεται να επιτευχθεί πριν από το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή