Το… bitcoin του Μαδούρο θα λέγεται petro και θα είναι συνδεδεμένο με το πετρέλαιο

Το… bitcoin του Μαδούρο θα λέγεται petro και θα είναι συνδεδεμένο με το πετρέλαιο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ψηφιακό νόμισμα της Βενεζουέλας θα εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο μέσω διαγγέλματός του στην κρατική τηλεόραση.

Αποκάλυψε ότι θα διατεθούν 100 εκατ. μονάδες του κρυπτονομίσματος petro, το οποίο θα συνδέεται με την τιμή του πετρελαίου στη χώρα. Είναι άγνωστο αν οι επενδυτές θα θελήσουν να τοποθετήσουν κεφάλαια στο κρυπτονόμισμα της Βενεζουέλας. Κάθε μονάδα θα αντιστοιχεί στην επίσημη τιμή του πετρελαίου ανά βαρέλι, η οποία ορίστηκε στα 59,07 δολάρια από το αρμόδιο υπουργείο την περασμένη εβδομάδα. Υπολογίζεται ότι η έκδοση του κρυπτονομίσματος θα αποτιμάται στα 5,9 δισ. δολάρια, συνολικά.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, της χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, προσδοκά ότι με την έκδοση του petro θα ενισχύσει την πρόσβαση της χώρας στα «σκληρά νομίσματα», δηλαδή στο δολάριο ΗΠΑ, στο ευρώ και στη στερλίνα.

Η χώρα διανύει βαθιά οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, ενώ η κυβέρνηση έχει χάσει την αξιοπιστία της στη διεθνή κοινότητα. Ο κ. Μαδούρο καταφεύγει στην έκδοση ψηφιακού νομίσματος, επειδή έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. εις βάρος της χώρας του. Συγκεκριμένα, η Ουάσιγκτον απαγορεύει στις αμερικανικές επιχειρήσεις να αγοράζουν ομόλογα της λατινοαμερικανικής χώρας και της κρατικής εταιρείας της, Petroleos de Venezuela.

Αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν ότι εξακολουθεί να επικρατεί σύγχυση για το πώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός για τη διαπραγμάτευση του ψηφιακού νομίσματος. Συν τοις άλλοις, η αντιπολίτευση αμφιβάλλει αν τα έσοδα από την έκδοση του petro θα βοηθήσουν εκατομμύρια κατοίκους να αποκτήσουν πρόσβαση σε βασικά τρόφιμα ή θα οδηγήσουν στην υποχώρηση του πληθωρισμού που έφθασε το 4.115% τον Νοέμβριο του 2017, σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNN.

Tο μπολίβαρ έχασε το 96% της αξίας του στη διάρκεια του 2017. Τέλη Νοεμβρίου του 2017 ένα δολάριο αντιστοιχούσε σε 84.000 μπολίβαρ από 41.000 μπολίβαρ στις αρχές του ίδιου μήνα στη «μαύρη» αγορά. Σήμερα, ένα δολάριο αντιστοιχεί σε 137.000 μπολίβαρ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Εν τω μεταξύ, η Βενεζουέλα έχει κηρύξει αδυναμία κάλυψης συγκεκριμένων υποχρεώσεων. Αναλυτικότερα, η κυβέρνηση και η PDVSA οφείλουν πάνω από 60 δισ. δολάρια σε ομολογιούχους. Στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚ αναφέρεται ότι αποθέματα αργού πετρελαίου ανέρχονται στα 302,25 δισ. βαρέλια, αντανακλώντας το 24,8% της συνολικής προσφοράς των κρατών-μελών. Το 95% των εσόδων από τις εξαγωγές προέρχεται από το πετρέλαιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή