ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδη για τέταρτη κατά σειράν ημέρα στην Ευρώπη

kerdi-gia-tetarti-kata-seiran-imera-stin-eyropi-2226768

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2015 οδηγήθηκε χθες ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600, καταγράφοντας άνοδο 0,4%, καθώς οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων έκλεισαν με θετικό πρόσημο επί τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση. Τα μεγαλύτερα κέρδη στην Ευρώπη σημείωσε χθες ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών. Ενισχύθηκε κατά 1,4%, με τη μετοχή της εταιρείας ελαστικών Continental να αναρριχάται 5,4% λόγω προσδοκιών για αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της. Σε θετική τροχιά κινήθηκε, παράλληλα, ο ευρωπαϊκός κλάδος των πρώτων υλών, ωθούμενος από την ενίσχυση των τιμών των μετάλλων. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax ενισχύθηκε κατά 0,13%, ο γαλλικός Cac-40 κατά 0,67%, ο βρετανικός FTSE-100 κατά 0,45% και ο ιταλικός FTSE Mib κατά 0,70%. Η υποχώρηση του ευρώ στο 1,1960 δολ. ήταν ένας ακόμη παράγοντας που επηρέασε θετικά τη συνεδρίαση στην Ευρώπη.

Αισιόδοξο ήταν, σε γενικές γραμμές, το επενδυτικό κλίμα στις διεθνείς αγορές λόγω της βελτιωμένης προοπτικής στις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου. Χθες ανακοινώθηκε η πτώση της ανεργίας στην Ευρωζώνη στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Σύμφωνα με στοιχεία της Citi, όσες εταιρείες έχουν αναθεωρήσει προβλέψεις για τα οικονομικά αποτελέσματά τους τις τελευταίες 14 εβδομάδες μιλούν για άνοδο της κερδοφορίας τους. Στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 παρουσίαζαν άνοδο της τάξεως του 0,59% και 0,38%, αντίστοιχα, λίγο πριν από το κλείσιμο μετά την ανακοίνωση θετικών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ που επιβεβαίωσαν την ισχύ της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Ειδικότερα, η μετοχή της Boeing αναρριχήθηκε 2,4%, αφού ο όμιλος αεροναυπηγικής ανακοίνωσε ότι παρέδωσε 763 αεροσκάφη το 2017.

Ανοδικά κινήθηκαν, επίσης, οι τιμές του πετρελαίου, λόγω του αυξημένου γεωπολιτικού κινδύνου στη Μέση Ανατολή από τις αναταραχές στο Ιράν αλλά και την ενισχυμένη προοπτική στις οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου ενισχύθηκε κατά 2,19% στα 63,05 δολ.το βαρέλι, αφού ανακοινώθηκε, επίσης, απρόσμενη μείωση των πλατφορμών εξόρυξης πετρελαίου στις ΗΠΑ που βρίσκονται σε λειτουργία. Η τιμή του Brent στο Λονδίνο παρουσίασε κέρδη 1,62%, φθάνοντας τα 69,09 δολ. το βαρέλι.