Ο Τζεφ Μπέζος είναι ο πλουσιότερος στον κόσμο με 105,1 δισ. δολάρια

Ο Τζεφ Μπέζος είναι ο πλουσιότερος στον κόσμο με 105,1 δισ. δολάρια

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Τζεφ Μπέζος, ο ιδρυτής της αμερικανικής εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon, θεωρείται πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος στο κόσμο, καθώς η περιουσία του έφθασε την περασμένη Δευτέρα τα 105,1 δισ. δολ., σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index. Αυτό οφείλεται στην εκτόξευση κατά 57% της χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Ο ιδρυτής της Amazon εκτόπισε για άλλη μία φορά τον ιδρυτή της εταιρείας Microsoft Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος κατείχε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου παγκοσμίως από τον Μάιο του 2013. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του δείκτη Bloomberg Billionaires Index, η περιουσία του συνιδρυτή της Microsoft «περιορίστηκε» στα 93,3 δισ. δολάρια. Ακολουθεί ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και επιχειρηματίας Γουόρεν Μπάφετ, με την περιουσία του να ανέρχεται στα 87,2 δισ. δολ., ενώ στην τέταρτη θέση φιγουράρει ο «πατέρας» της δημοφιλούς εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, του οποίου η περιουσία διαμορφώνεται στα 77,5 δισ. δολάρια. Στην 5η θέση βρίσκεται ο Ισπανός Αμάνθιο Ορτέγα (76 δισ. δολ.), ιδρυτής της εταιρείας ένδυσης Inditex, η οποία, μεταξύ άλλων, έχει και το σήμα της δημοφιλούς εταιρείας Zara. Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, δηλαδή την περίοδο μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, η Amazon αναδείχθηκε σε κυρίαρχο της αγοράς, παρά τον αυξημένο ανταγωνισμό που δέχθηκε από αντίπαλες εταιρείες όπως η Wal- Mart, η Target Corp και Best Buy Co.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, η μετοχή της εταιρείας αναρριχήθηκε κατά 6,6%, με αποτέλεσμα η περιουσία του Τζεφ Μπέζος να σπάσει το φράγμα των 100 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο η καθαρή αξία της περιουσίας του ιδρυτή της Amazon ανήλθε στα 93,8 δισ. δολ., ενώ τον Νοέμβριο η περιουσία του προσέγγισε τα 100 δισ. δολ., κυρίως λόγω της εντυπωσιακής επίδοσης της εταιρείας κατά τη διάρκεια της αγοραστικής περιόδου (Black Friday).

Σε περίπτωση, όμως, που ο Μπιλ Γκέιτς δεν διέθετε μέρος της περιουσίας του για φιλανθρωπικούς σκοπούς η εν λόγω κατάταξη θα ήταν διαφορετική. Σύμφωνα με το Bloomberg, η περιουσία του συνιδρυτή της Microsoft θα ανέρχονταν στα 150 δισ. δολ. αν δεν αφιέρωνε μέρος της περιουσίας του στο φιλανθρωπικό κέντρο Bill & Melinda Gates Foundation, που αποτελεί δημιούργημά του. Ο κ. Γκέιτς έχει ήδη διαθέσει από το 1996 2,9 δισ. δολ. μετρητά, μετοχές της Microsoft περίπου 700 εκατ. και άλλα περιουσιακά στοιχεία για την οικονομική στήριξη του φιλανθρωπικού κέντρου του. Το περιοδικό Forbes, που καταρτίζει τη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους παγκοσμίως, υπολογίζει την καθαρή αξία της περιουσίας του Τζεφ Μπέζος στα 104,4 δισ. δολάρια. Συνολικά, η περιουσία των 500 πλουσιότερων ατόμων παγκοσμίως κατέγραψε αύξηση 23% το 2017 και τετραπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή