Από τη μία πιστωτική στην άλλη μεταφέρουν οι Βρετανοί τα χρέη τους

Από τη μία πιστωτική στην άλλη μεταφέρουν οι Βρετανοί τα χρέη τους

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι Βρετανοί κάτοχοι πιστωτικών καρτών, οι οποίοι φαίνεται ότι είναι παγιδευμένοι στα ανατροφοδοτούμενα χρέη τους. Η Τράπεζα της Αγγλίας και οι αρμόδιες αρχές για την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών εξέτασαν τα διαθέσιμα στοιχεία και διαπίστωσαν ότι σχεδόν οι 9 στους 10 που είχαν μεγάλα χρέη το 2016 βρίσκονταν και το 2014 στην ίδια κατάσταση. Κι αυτό σημαίνει ότι δεν είναι βάσιμη η άποψη ότι οι Βρετανοί αποπληρώνουν γρηγορότερα τις πιστωτικές τους εν συγκρίσει με τα στεγαστικά τους δάνεια, όπως αναφέρει ο Guardian.

Συγκεκριμένα, ακόμα κι αν εξοφλήσουν μία πιστωτική κάρτα, θα έχουν να αντιμετωπίσουν το χρέος των υπόλοιπων καρτών. Συνήθως μεταφέρουν τις οφειλές τους από τη μία κάρτα στην άλλη. Τον Νοέμβριο του 2016 σε κάθε 10 στερλίνες χρέους πιστωτικών καρτών τις 9 στερλίνες τις όφειλαν άνθρωποι που βρίσκονταν σε ανάλογη θέση πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με την ανάλυση. Η Τράπεζα της Αγγλίας επισημαίνει ότι ο ρυθμός αύξησης του προσωπικού δανεισμού με τη χρήση πιστωτικών καρτών, καταναλωτικών δανείων και δανείων αγοράς αυτοκινήτου έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί σε σύγκριση με τον ρυθμό αύξησης των μισθών στη χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian. Ολοένα και περισσότερο τα βρετανικά νοικοκυριά δέχονται ασφυκτικές πιέσεις εξαιτίας της ελάχιστης αύξησης των εσόδων τους και της σταδιακής ανόδου του πληθωρισμού. Η στερλίνα μετά το δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση υποχώρησε προς το δολάριο, οπότε οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων αυξήθηκαν.

Ειδικότερα, τα στοιχεία των εμπορικών τραπεζών δείχνουν ότι τα ατομικά χρέη έχουν εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδά τους ακόμα και πριν από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008. Ξεπερνούν, μάλιστα, τα 200 δισ. στερλίνες (227 δισ. ευρώ), εκ των οποίων άνω των 70 δισ. στερλινών προέρχονται μόνο από πιστωτικές κάρτες. Το τελευταίο διάστημα ο Μαρκ Kάρνεϊ, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, έχει εκφράσει την ανησυχία του γι’ αυτήν την κατάσταση. Υπ’ αυτό το πρίσμα έχει υποχρεώσει τις βρετανικές τράπεζες να ενισχύουν τα αποθεματικά τους για να προστατευθούν από ενδεχόμενες απώλειες, προειδοποιώντας τους ότι, αν τα επιτόκια και η ανεργία εμφανίσουν δραστική άνοδο, τότε θα επωμιστούν ζημίες 30 δισ. στερλινών. Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένα θετικά στοιχεία: η αύξηση των καταναλωτικών δανείων δεν συνδέεται με δανειολήπτες που δεν είναι συνεπείς στην κάλυψη των δόσεών τους. Αυτό, κατά συνέπεια, σημαίνει ότι και η αύξηση στον δανεισμό αυτό ενέχει λιγότερους κινδύνους απ’ ό,τι ορισμένοι φοβούνται. Πάντως, η αναλογία των κακοπληρωτών επί του συνόλου των οφειλετών δεν έχει αλλάξει το διάστημα 2014-2016, παρά την οικονομική ανάκαμψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή