Πτώση στις αγορές Φρανκφούρτης και Παρισιού

Πτώση στις αγορές Φρανκφούρτης και Παρισιού

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακόπηκε χθες η άνοδος των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 να καταγράφει απώλειες 0,4%. Κλίμα ανησυχίας επικράτησε χθες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού από τη μεγάλη ρευστοποίηση θέσεων στην αγορά δημοσίου χρέους των ΗΠΑ. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων ξεπέρασαν το 2,5%, πυροδοτώντας φόβους για μεγαλύτερη πτώση των τιμών στο μέλλον, ιδιαίτερα μετά σχετικά σχόλια του μεγαλοεπενδυτή Μπιλ Γκρος. Ο κ. Γκρος δήλωσε ότι οι αγορές των κρατικών ομολόγων είναι πια πτωτικές μετά την πάροδο μιας 25ετίας με άνοδο των τιμών τους. Την Τρίτη, η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε τη μετριοπαθή μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων της χώρας – κατά 20 δισ. δολάρια, συνολικά. Το επενδυτικό κλίμα επιβαρύνθηκε περαιτέρω έπειτα από πληροφορίες που θέλουν την Κίνα να εξετάζει τη μείωση ή ακόμη και την παύση των τοποθετήσεών της σε αμερικανικά ομόλογα. Την ίδια ώρα, σενάρια θέλουν την ΕΚΤ να τερματίζει νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν το πρόγραμμα της αγορών ομολόγων της Ευρωζώνης. Οι κινήσεις αυτές σηματοδοτούν την αποστασιοποίηση των κεντρικών τραπεζών από τις αγορές δημοσίου χρέους, προμηνύοντας άνοδο του κόστους δανεισμού για τα κράτη – και άρα πτώση των τιμών των ομολόγων τους.

Στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 ταλαντεύονταν ανάμεσα σε οριακά κέρδη και απώλειες λίγο πριν από το κλείσιμο. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax είχε ήδη υποχωρήσει κατά 0,78% και ο γαλλικός δείκτης Cac-40 κατά 0,35%. Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE-100 ενισχύθηκε κατά 0,23%, ενώ η μετοχή της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Sainsbury ενισχύθηκε 2,2%, αφού ανακοίνωσε πως θα αναθεωρήσει προς τα άνω τις εκτιμήσεις για την ετήσια κερδοφορία της. H στερλίνα υποχώρησε έναντι του δολαρίου και του ευρώ παρά τη δημοσιοποίηση στοιχείων για αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στη Βρετανία τον Νοέμβριο.

Η τιμή του Brent στο Λονδίνο έφθασε τα 69,37 δολάρια το βαρέλι, αντανακλώντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2015. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου συνέχισε να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, φθάνοντας τα 63,67 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Δεκεμβρίου του 2014. Από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2017, τέλος, οι τιμές του πετρελαίου έχουν ενισχυθεί πάνω από 13%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή