Επενδύσεις σε δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον και την ηθική

Επενδύσεις σε δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον και την ηθική

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοένα και περισσότεροι επενδυτές τοποθετούν τα χρήματά τους σε δραστηριότητες που ούτε επιβαρύνουν το περιβάλλον ούτε σχετίζονται με ύποπτες συναλλαγές.

Ορισμένοι από αυτούς, όπως χρηματοπιστωτικοί ή ασφαλιστικοί κολοσσοί, δεν επενδύουν σε επιχειρήσεις που έχουν ως αντικείμενο τα όπλα, τον καπνό, τη γενετική τεχνολογία ή τον άνθρακα που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle, στις χρηματαγορές αρχίζουν να πραγματοποιούνται ολοένα και πιο συχνά επενδύσεις με βάση την ηθική και την ενίσχυση της πράσινης ανάπτυξης.

Η Deutsche Welle επισημαίνει ότι η Allianz δεν ασχολείται με δραστηριότητες που αφορούν τον άνθρακα, ενώ η γαλλική τράπεζα BNP Paribas έχει πάψει να χρηματοδοτεί σχέδια για την εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από σχιστόλιθο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Deutsche Bank, η οποία δεν χρηματοδοτεί εργοστάσια που παράγουν ενέργεια έχοντας ως βασικό συστατικό τον άνθρακα, εξαιτίας της επιβλαβούς δράσης του στο περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα που έγινε στη Βόννη, πολλά κράτη συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό ή και την πλήρη απαγόρευση της χρήσης άνθρακα.

Οπως επισήμανε στην DW ο Ινγκο Σπάιχ, διαχειριστής κεφαλαίων στη Union Investment, οι βιώσιμες επενδύσεις προσελκύουν σταδιακά το ενδιαφέρον των μεγαλοεπενδυτών. Ο ίδιος τόνισε ότι η αλλαγή πολιτικής που επιχείρησε να κάνει η Volkswagen μετά το σκάνδαλο Dieselgate οφείλεται και στη μεγάλη πτώση της μετοχής της εταιρείας. Επίσης, ο κ. Σπάιχ επισήμανε ότι η καλή επιχειρηματική πρακτική και η καθαρή οικονομία μπορεί να αποφέρουν σημαντικά οφέλη.

Αρκετοί προχωρούν σε επενδύσεις με βάση ορισμένα περιβαλλοντικά κριτήρια ενώ άλλοι επιδιώκουν να βελτιώσουν την εικόνα τους στρεφόμενοι σε πράσινες επιλογές. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της DW, αρκετά επενδυτικά κεφάλαια τείνουν να αποκλείουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τομείς που βρίσκονται στο επίκεντρο ύποπτων και παράνομων συναλλαγών. Σε αυτές περιλαμβάνονται και εταιρείες που έχουν κατηγορηθεί ότι παραβιάζουν εργασιακά αλλά και ανθρώπινα δικαιώματα ή αποκομίζουν χρήματα από την πορνογραφία και τη γενετική τεχνολογία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της DW, τα βιώσιμα επενδυτικά προϊόντα δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα παρουσιάσουν και μικρότερες αποδόσεις. Οπως έδειξε έρευνα του Scope, την οποία επικαλείται η DW, μεταξύ παραδοσιακών και «καθαρών» προϊόντων δεν υπάρχει διαφορά σε επίπεδο απόδοσης. Μάλιστα, προσθέτει ότι τα «καθαρά» πολλές φορές μπορεί να εξελιχθούν σε πιο προσοδοφόρα επένδυση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή