ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιέσεις σε κρυπτονομίσματα από την απαγόρευση που εξετάζει η Ν. Κορέα

pieseis-se-kryptonomismata-apo-tin-apagoreysi-poy-exetazei-i-n-korea

Το bitcoin και τα σημαντικότερα κρυπτογραφημένα νομίσματα σημείωσαν πτώση χθες. Αιτία ήταν η πρόθεση της Νότιας Κορέας να απαγορεύσει αυτό το νέο είδος επένδυσης. Το bitcoin σημείωσε πτώση 13,5%, υποχωρώντας κατά 2.000 δολάρια, στις 12.801 δολάρια, και καταγράφοντας τη χαμηλότερη ισοτιμία του από τα Χριστούγεννα. Παράλληλα, το ripple σημείωσε πτώση 18% και το ethereum 9%.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς, η Νότια Κορέα είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές ζήτησης ψηφιακών νομισμάτων. Στη χώρα λειτουργούν τουλάχιστον 12 χρηματιστήρια κρυπτογραφημένων νομισμάτων. Σύμφωνα με την κορεατική Ενωση της Βιομηχανίας Blockchain, στη νέα επενδυτική δραστηριότητα επιδίδεται κάθε κοινωνική κατηγορία: από φοιτητές μέχρι νοικοκυρές. Χθες το απόγευμα περισσότεροι από 55.000 Νοτιοκορεάτες υπέγραψαν αίτημα προς τις Αρχές να μην προχωρήσουν στην απαγόρευση των ψηφιακών νομισμάτων. Ετσι εξηγείται και η αντίδραση των επενδυτών που έως τώρα δεν δείχνουν να προβληματίζονται από τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις οικονομολόγων, ούτε καν από τις δυσοίωνες προβλέψεις του μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, που μία ημέρα νωρίτερα είχε δηλώσει ότι δεν θα επενδύσει ποτέ σε κρυπτονόμισμα. Τις τελευταίες τέσσερις μέρες, πάντως, το ripple υποχωρεί διαρκώς, πρώτη φορά από τον Οκτώβριο.

Στην πρόθεση της Σεούλ αναφέρθηκε αρχικά ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Δικαιοσύνης, Παρκ Σανγκ-κι. Λίγο αργότερα υποβάθμισε το θέμα ο εκπρόσωπος του Νοτιοκορεάτη προέδρου, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία από τις πολλές προτάσεις επί του θέματος και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Νότιας Κορέας, οποιοδήποτε σχετικό νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία των βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση της χώρας, μια διαδικασία που ενδέχεται να διαρκέσει μήνες.

Είναι γεγονός ότι η Νότια Κορέα συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν θορυβηθεί από τα δυσθεώρητα ύψη στα οποία έχει εκτιναχθεί το bitcoin. Ο πρωθυπουργός της χώρας έχει εκφράσει παλαιότερα την ανησυχία του ότι τα ψηφιακά νομίσματα ίσως διαφθείρουν τη νεολαία της χώρας, ενώ τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κάνει έρευνα για τις συναλλαγές στα κρυπτονομίσματα.

Εν τω μεταξύ, η φρενίτιδα για τη νέα μορφή επένδυσης δεν δείχνει σημάδια πτώσης. Το μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτογραφημένων νομισμάτων, το Binance.com στο Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε πως κάθε εβδομάδα προσθέτει περίπου δύο εκατ. νέους χρήστες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Rambler News Service, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επιτρέψει τις συναλλαγές σε κρυπτογραφημένα νομίσματα στα αναγνωρισμένα από το κράτος χρηματιστήρια.