215 δισ. δολ. θα χάσουν οι ΗΠΑ εάν γίνουν απελάσεις

215 δισ. δολ. θα χάσουν οι ΗΠΑ εάν γίνουν απελάσεις

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτή επιστολή στο Κογκρέσο απέστειλαν την περασμένη Τετάρτη 100 σημαίνουσες προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου στις ΗΠΑ, σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσουν τα μέλη του να ψηφίσουν νόμο έως τις 19 Ιανουαρίου για την προστασία των ανήλικων μεταναστών, οι οποίοι είναι γνωστοί ως Dreamers.

Οι υπογράφοντες τονίζουν ότι η κατάργηση του προγράμματος προστασίας ανηλίκων (DACA) θα δημιουργήσει προβλήματα στο σύνολο του εργατικού δυναμικού και θα επιφέρει ελλείψεις σε εργαζoμένους με αυξημένες δεξιότητες, πιέζοντας έτσι το Κογκρέσο να τους παρασχεθεί άμεσα προστασία.

Επίσης, οι CEO επικαλούνται και τις προβλέψεις οικονομικών αναλυτών, σύμφωνα με τις οποίες η αμερικανική οικονομία θα χάσει 215 δισ. δολ. σε περίπτωση που γίνουν μαζικές απελάσεις. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Κέντρο Αμερικανικής Προόδου είχε επισημάνει ότι η πολιτική των μαζικών απελάσεων θα μειώσει άμεσα το ΑΕΠ κατά 1,4%.

Η παραπάνω ανοικτή επιστολή υπογράφηκε από τους περισσότερους διευθύνοντες συμβούλους των τεχνολογικών εταιρειών. Μεταξύ άλλων, από τη CEO της ΙΒΜ Tζίνι Ρομέτι, τον CEO της Apple Τιμ Κουκ, τον ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, από τον πιο πλούσιο άνθρωπο στον κόσμο, δηλαδή τον Τζεφ Μπέζος της Amazon, και τον CEO της Google Σούνταρ Πιτσάι. Επίσης, την συνυπογράφουν και ορισμένοι επιχειρηματίες που δεν προέρχονται από τον κλάδο της τεχνολογίας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο CEO της Target Μπράιαν Κόρνελ και ο διευθύνων σύμβουλος της Johnson & Johnson Αλεξ Γκόρσκι. Yπενθυμίζεται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είχε θεσπίσει το πρόγραμμα DACA, το οποίο επέτρεπε σε όσους ανήλικους μετανάστες είχαν εισέλθει παρατύπως στη χώρα (Dreamers) να πάρουν άδεια παραμονής και εργασίας. Αυτό το πρόγραμμα αφορούσε 800.000 άτομα που έφθασαν στη χώρα παράτυπα, αλλά μεγάλωσαν στις ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε τον περασμένο Σεπτέμβριο να καταργήσει το εν λόγω πρόγραμμα, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων, δεδομένου ότι πολλοί νέοι Αμερικανοί κινδυνεύουν να απελαθούν σε περίπτωση που το Κογκρέσο δεν προετοιμάσει μια νομοθετική λύση που να ρυθμίζει το καθεστώς τους. Ο κ. Τραμπ έδωσε στο Κογκρέσο χρόνο έως τον Μάρτιο για να αντικαταστήσει το υφιστάμενο πλαίσιο του προγράμματος. Ωστόσο, τους επόμενους μήνες οι Dreamers απειλούνται με απέλαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τρία πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ προειδοποίησαν το Κογκρέσο με ανοικτή επιστολή ότι ο νόμος για το καθεστώς των Dreamers πρέπει να περάσει έως τα μέσα Ιανουαρίου. Αυτό θα δώσει χρόνο για να εφαρμοστεί πριν από την προθεσμία του Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή