Ασφαλές καταφύγιο οι μετοχές ευρωπαϊκών ομίλων

Ασφαλές καταφύγιο οι μετοχές ευρωπαϊκών ομίλων

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aν υποθέσουμε ότι κατά τη διάρκεια του 2018 θα υπάρξει αντιστροφή του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος και θα γίνει κάποια διορθωτική κίνηση στις διεθνείς αγορές, πού θα πρέπει να στραφούν οι επενδυτές; Η απάντηση είναι σε όλες τις αγορές, αλλά κυρίως στη Γηραιά Ηπειρο.

Η Ευρώπη, αν αρχίσουν οι αιφνίδιες ρευστοποιήσεις κερδών, αναμένεται να αποδειχθεί ανθεκτικότερη στους κραδασμούς και οι ζημίες των επενδυτών θα είναι πιο περιορισμένες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα χρηματιστήρια μπήκαν δυναμικά στο 2018. Πάντως, επενδυτές και αναλυτές δεν παρακολούθησαν τις μετοχές των ευρωπαϊκών ομίλων με το ίδιο ενδιαφέρον που έδειξαν για τις μετοχές σε άλλες ανεπτυγμένες και αναδυόμενες αγορές. Αυτό αποτυπώνεται στις συγκρίσεις μεταξύ των δεικτών, αλλά και στον ρυθμό με τον οποίο γίνεται αναθεώρηση επί τα βελτίω των προβλέψεων κερδών.

Επειτα από όλα αυτά πιθανολογείται ότι η Ευρώπη θα είναι λιγότερο ευπρόσβλητη όταν επέλθει η αναμενόμενη διόρθωση. Τα οικονομικά μεγέθη συνηγορούν υπέρ της συνέχισης της ανοδικής πορείας των ευρωπαϊκών δεικτών. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και της Ε.Ε., διανύει περίοδο ευρωστίας, ενώ και οι υπόλοιπες χώρες-μέλη αναπτύσσονται ικανοποιητικά. Παράλληλα, οι αποτιμήσεις των τιμών των μετοχών των ευρωπαϊκών ομίλων παραμένουν συγκριτικά χαμηλότερες από τις μετοχές των αμερικανικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία των αναλυτών του Bloomberg, οι επενδυτές δεν είναι ιδιαίτερα ζεστοί για τις ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ και οι γενικότερες μακροοικονομικές συνθήκες συντείνουν σε αυτό το πιο συγκρατημένο κλίμα. Ο EuroStoxx 50, ο δείκτης που μετράει την ταχύτητα και την κλίμακα των διακυμάνσεων στις τιμές των μετοχών του, είναι και ο μοναδικός μεταξύ των αντίστοιχων στα άλλα μεγάλα χρηματιστήρια που δεν δείχνει ότι είναι πολύ υψηλές οι αποτιμήσεις των μετοχών. Οπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές, στη Γηραιά Ηπειρο παρατηρείται ο συνδυασμός μείωσης της ανεργίας και τόνωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, οπότε αυτό θα λειτουργήσει υποστηρικτικά για τις μετοχές και τα κέρδη.

Ο δείκτης της Citigroup, ο οποίος παρακολουθεί τις αναθεωρήσεις στα προβλεπόμενα κέρδη των ευρωπαϊκών ομίλων, βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδά του από τον περυσινό Μάιο. Παρά ταύτα, υπάρχει απόκλιση από τις αντιδράσεις των αναλυτών και επενδυτών που παρακολουθούν μετοχές εταιρειών εισηγμένων σε άλλα διεθνή χρηματιστήρια.

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές που δίνουν θετικές προβλέψεις για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων διεθνώς είναι περισσότεροι από όσους δίνουν αρνητικές. Η διαφορά μεταξύ τους είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαοκτώ ετών, δηλαδή από τότε που η Citigroup συλλέγει και αξιολογεί τα σχετικά στοιχεία.

Συν τοις άλλοις, είναι πολύ έντονη και η διαφορά στις αποτιμήσεις μεταξύ των μετοχών των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών ομίλων. Στην αμερικανική αγορά, οι τιμές των μετοχών των εταιρειών στον δείκτη S&P 500 διαπραγματεύονται 18 φορές τα προσδοκώμενα κέρδη τους σε ορίζοντα 12μήνου. Αυτά τα επίπεδα είναι πρωτοφανή για την τελευταία 15ετία. Εν τω μεταξύ, στην περίπτωση των τιμών των μετοχών των εταιρειών που απαρτίζουν τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, διαπραγματεύονται 15 φορές τα προσδοκώμενα κέρδη τους. Αυτά τα επίπεδα είναι χαμηλότερα από το ρεκόρ του 2015. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι διαφορές φαίνεται να είναι ακόμα πιο εντυπωσιακές, όταν πρέπει να συγκριθεί η αναλογία τιμών μετοχών με τη λογιστική αξία της εταιρείας. Στον Stoxx 600 η αναλογία είναι 2 φορές η λογιστική αξία, ενώ στον S&P 500 είναι 3,4 φορές η λογιστική αξία. Αυτά είναι τα υψηλότερα επίπεδα 15ετίας. Η διαφορά μεταξύ των δεικτών είναι και η μεγαλύτερη από το 2002, οπότε και άρχισε το Bloomberg να συλλέγει στοιχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή