Αποψη: Το μεγάλο debate

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ​​Ευρώπη πρέπει να αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν μεγάλη δύναμη στο σκληρό παιχνίδι των οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων. Το επόμενο 16μηνο είναι μια εξαιρετικά ζωτική χρονική περίοδος για να διαμορφώσει την ατζέντα της και κυρίως να επικοινωνήσει τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη που δημιουργεί η ενοποίηση στα 450 εκατομμύρια πολίτες της. Οι προσεχείς ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2019, αποτελούν χρυσή ευκαιρία για να καταδείξει η Ευρώπη στους πολίτες της τις μεγάλες προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και τις θηριώδεις αλλαγές που επιφέρει για όλους. Να καταδείξει, πρωτίστως, ότι ο ανταγωνισμός που έχει αρχίσει να οξύνεται με τη Ρωσία, με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, πλέον, επιβάλλει μια ενωμένη, πολύ ισχυρή και γρήγορη στις αποφάσεις της Ευρώπη. Είναι στοίχημα επιβίωσης! Οπως επίσης, όμως, η προσεχής περίοδος είναι η κατάλληλη ιστορική στιγμή για να ασχοληθούν σοβαρά και να πείσουν οι ηγεσίες τούς πολίτες ότι η υπερεθνική οικονομική ένωση, δηλαδή η τραπεζική και η δημοσιονομική ένωση, εκτός από την ενιαία αγορά και το ενιαίο νόμισμα, δεν αποτελούν προοπτική που αφορά μόνον –όπως παρουσιάζουν οι εθνικιστές– τις οικονομικές ελίτ της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά τους λαούς τους ίδιους της Ευρώπης. Το σύνολο των κοινωνικών ομάδων, όχι μόνον τα πιο εύπορα τμήματα, αλλά κυρίως τη μεσαία τάξη που αποτελεί το κέντρο του πολιτικού βάρους και τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα που διψούν για δουλειές και ένα καλύτερο αύριο.

Οι ηγεσίες θα πρέπει να επικοινωνήσουν προτάσεις και λύσεις για τα μείζονα ζητήματα της οικονομικής ανάπτυξης, των επενδύσεων και της απασχόλησης, των νέων τεχνολογιών, των κοινοτικών κονδυλιών, των υποδομών και των νέων δικτύων που θα διασυνδέουν απολύτως τις χώρες-μέλη.

Η Ευρώπη πρέπει να επικοινωνήσει στους πολίτες της ότι δεν μπορεί να προχωρήσει στη νέα εποχή εάν δεν είναι κυριολεκτικά ενωμένη. Δεν μπορεί κατακερματισμένη ή σε ημιτελή και ασταθή κατάσταση συνομοσπονδίας, όπως λειτουργεί σήμερα, να παράγει σημαντικά οικονομικά οφέλη για όλους, σταθερότητα, πρόοδο και κέρδη για τους λαούς της Γηραιάς Ηπείρου. Το απέδειξε δραματικά και η τελευταία κρίση. Οι επερχόμενες εκλογές είναι η ιδανική αφορμή για να πέσει φως και να αναπτυχθεί ο γόνιμος διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης. Ποιες θα είναι οι λύσεις στα τρία – τέσσερα πιο καυτά θέματα, ποια θα είναι η δομή της Ευρώπης, ποιος δηλαδή θα αποφασίζει για τα κρίσιμα και επείγοντα προβλήματα, σε ποιον θα λογοδοτεί κ.λπ. Οι ομοσπονδιακού τύπου θέσεις του προέδρου Μακρόν, το πρόγραμμα για την ενοποίηση του Γιούνκερ και η ευρωπαϊκή ατζέντα των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης, μεταξύ της Μέρκελ και του Σουλτς, διαμορφώνουν πολύ ενθαρρυντικό κλίμα… Οι ευρωεκλογές πρέπει να είναι το επιπλέον κίνητρο για να νιώσουμε και να σκεφτούμε περισσότερο ως Ευρωπαίοι πολίτες, να ενισχύσουμε το κλίμα αυτό, να διεκδικήσουμε πανευρωπαϊκά αιτήματα.

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανοίξει και ο δρόμος προς την ουσιαστική δημοκρατία. Τη νομιμοποίηση των αποφάσεων στην Ευρώπη. Η δημοκρατία έχει όντως εξασθενήσει σοβαρά και για αυτό έχουν κερδίσει έδαφος ο ευρωσκεπτικισμός και ο λαϊκισμός τα τελευταία χρόνια.

Μη γελιόμαστε, η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει παρακάτω έτσι, κεκλεισμένων των θυρών! Δεν μπορεί να λαμβάνουν κολοσσιαίας σημασίας αποφάσεις –οι οποίες ορίζουν τη ζωή και την τύχη 450 εκατομμυρίων πολιτών– κάποιοι ανώτεροι τεχνοκράτες ή ακόμη και υπουργοί 18, 28 ή 38 κρατών-μελών, δεν έχει καμία σημασία χωρίς την απαραίτητη δημοκρατική νομιμοποίηση. Είναι θέμα αξιοπρέπειας και εμπιστοσύνης. Θέμα ελέγχου των εξουσιών και κοινωνικής συναίνεσης. Οι ευρωεκλογές δημιουργούν πεδίον δόξης λαμπρόν για τις φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις, αυτό το 16μηνο. Είναι πράγματι η πολιτική ώρα του μεγάλου debate για την Ευρώπη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή