Οι πλούσιοι Γάλλοι, κερδισμένοι από τις μεταρρυθμίσεις του Μακρόν

Οι πλούσιοι Γάλλοι, κερδισμένοι από τις μεταρρυθμίσεις του Μακρόν

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εισοδηματικά ανώτερες τάξεις θα επωφεληθούν τα μέγιστα από τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ τα χαμηλά εισοδήματα θα έχουν περιορισμένο όφελος. Ορισμένες κατηγορίες χαμηλών εισοδημάτων πρόκειται, άλλωστε, να πληγούν από τη μείωση των δημοσίων δαπανών. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει σχετική μελέτη του γαλλικού παρατηρητηρίου οικονομικών ερευνών (OFCE). Με τίτλο «Προϋπολογισμός του 2018: όχι λιτότητα αλλά ανισότητα», η μελέτη αντικρούει την υπόσχεση του Γάλλου υπουργού Προϋπολογισμού, Ζεράρ Νταρμανέν, ότι οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν μόνον κερδισμένους και θα ενισχύσουν την αγοραστική δύναμη όλων των Γάλλων.

Η μελέτη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα αποδεικνύει πως τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα ο προϋπολογισμός του Γάλλου προέδρου για την επόμενη πενταετία θα έχει κερδισμένους και χαμένους. Τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του το πλουσιότερο 5% των Γάλλων θα δει το εισόδημά του να αυξάνεται κατά 1,6% που ισοδυναμεί κατά μέσον όρο με 1.730 ευρώ ανά νοικοκυριό, ενώ το φτωχότερο 5% θα δει τα εισοδήματά του να μειώνονται κατά 0,6%. Σύμφωνα με τον Ματιέ Πλαν, οικονομολόγο του OFCE, σε χρονοδιάγραμμα δύο ετών οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα θα έχουν ως αποτέλεσμα να επιστραφούν τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ στα γαλλικά νοικοκυριά. Τα οφέλη, όμως, θα είναι εξαιρετικά άνισα. Στα τέλη του επόμενου έτους, το εισοδηματικά κατώτερο 5% των γαλλικών νοικοκυριών θα διαπιστώσει αύξηση των εισοδημάτων κατά 0,2%, ενώ το πλουσιότερο 5% θα δει το εισόδημά του να αυξάνεται κατά 2,2%. Οπως τονίζει η μελέτη του OFCE, «μόνον το πλουσιότερο 5% θα αντλήσει το 42% του συνολικού κέρδους» που θα επιφέρουν οι μεταρρυθμίσεις Μακρόν στο σύνολο της γαλλικής κοινωνίας.

Τα νοικοκυριά των μεσαίων στρωμάτων που δεν έχουν ακίνητη περιουσία, θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται φέτος κατά 0,4% σε σύγκριση με το 2017, καθώς θα παραμείνει σταθερή η φορολογική τους επιβάρυνση επειδή δεν θα επωφεληθούν από τις μειώσεις στον φόρο ακινήτων και παράλληλα δεν θα επωφεληθούν από τα κοινωνικά μέτρα. Γενικότερα αναμένεται να μην επηρεαστεί σημαντικά το βιοτικό επίπεδο των μεσαίων στρωμάτων καθώς η μείωση του φόρου ακινήτων εκτιμάται πως θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στην αύξηση των φόρων στον καπνό και της ενιαίας εισφοράς εργαζομένων και συνταξιούχων. Οπως, όμως, υπογραμμίζει η σχετική μελέτη, στα τέλη του 2019 θα έχουν περικοπεί κατά 8 δισ. ευρώ οι δημόσιες δαπάνες για κοινωνική ασφάλιση και επιδόματα ανεργίας, κάτι που θα πλήξει τα χαμηλά εισοδήματα. Σημειωτέον ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει πως μέχρι το τέλος της πενταετίας θα έχουν μειωθεί κατά 15 δισ. ευρώ οι δαπάνες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κατά 10 δισ. ευρώ για επιδόματα ανεργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή