Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του QE

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του QE

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τον Σεπτέμβριο αναμένεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να θέσει τέλος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 2,55 τρισ. ευρώ, εάν οικονομία και πληθωρισμός εξελίσσονται σύμφωνα με τις προβλέψεις. Τα σχετικά ανέφερε στη γερμανική εφημερίδα Boersen Zeitung ο Αρντο Χάνσον, διοικητής της Τράπεζας της Εσθονίας και μέλος της ΕΚΤ. Αξίζει να σημειωθεί ότι επενδυτές και παράγοντες των αγορών ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα άρχισαν να υπαινίσσονται ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει ενδεχομένως στα τέλη του έτους σε αύξηση επιτοκίων, αν και υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ αποκλείουν κάτι τέτοιο.

Επιτόκια

Επί μακρόν, άλλωστε, η διοίκηση της κεντρικής τράπεζας συσχέτιζε την πρώτη από το 2011 αύξηση επιτοκίων με την ολοκλήρωση των αγορών τίτλων. «Εάν η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ακολουθήσουν κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις προβλέψεις μας, θα ήταν ενδεδειγμένο να κλείσουμε το πρόγραμμα μετά τον Σεπτέμβριο», υπογράμμισε ο κ. Χάνσον. «Κατά την εκτίμησή μου, θα μπορούσαμε με μία και μόνη κίνηση να θέταμε τέλος στις μηνιαίες αγορές χωρίς να υπάρξουν δυσμενείς συνέπειες». Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Αρντο Χάνσον έχει αναφερθεί από ορισμένους αναλυτές ως πιθανός διάδοχος του επικεφαλής οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Πίτερ Πρατ.

Πάντως, η ΕΚΤ επισήμως έχει δηλώσει ότι μία αύξηση επιτοκίων, η πρώτη μέσα στα τελευταία 6,5 χρόνια, θα γίνει αρκετό καιρό μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Αναφερόμενος προσφάτως στο θέμα των επιτοκίων ο Γενς Βάιντμαν, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Βundesbank), υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να γίνει στο άμεσο μέλλον αύξηση του κόστους δανεισμού. Με τις δηλώσεις του αυτές επιβεβαίωσε τις δεσμεύσεις της ΕΚΤ ότι η νομισματική πολιτική της θα παραμείνει χαλαρή για μεγάλο διάστημα – υπενθυμίζεται πως ο Γενς Βάιντμαν αρκετές φορές στο παρελθόν είχε διατυπώσει έντονα τις ενστάσεις του για την ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Την περασμένη εβδομάδα αναλυτές και επενδυτές άρχισαν να συζητούν περί μιας αύξησης επιτοκίων στα τέλη του 2018 με αφορμή τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε αυτά γίνεται φανερό ότι οι αξιωματούχοι του πιστωτικού ιδρύματος βρίσκονται σε μια φάση προετοιμασίας να τροποποιήσουν την επικοινωνιακή τους πολιτική. Στόχος της αλλαγής είναι να αποτυπώνεται στις δηλώσεις τους η βελτίωση των προοπτικών της Ευρωζώνης – αυτό μεταφράστηκε από τους κύκλους των αγορών στο ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να δίνει ένα περίγραμμα του πότε θα λήξει η ποσοτική χαλάρωση. «Σαφώς και χρειάζεται να σκεφθούμε το πώς μεταδίδουμε το μήνυμά μας και να κάνουμε τροποποιήσεις», τόνισε, τέλος, ο Αρντο Χάνσον. «Σχετικά με την ενίσχυση του ευρώ, που παρατηρείται τελευταία, αυτή δεν επηρεάζει δυσμενώς ούτε τον πληθωρισμό ούτε την τοποθέτησή μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή