Με μεγάλη πτώση στις αξίες των κρυπτονομισμάτων ξεκίνησε το 2018

Με μεγάλη πτώση στις αξίες των κρυπτονομισμάτων ξεκίνησε το 2018

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάρρευση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του έτους εντάθηκε χθες με το bitcoin να υποχωρεί μέχρι και κατά 20%, ενώ έχει υποχωρήσει περισσότερο από 40% από τα σχεδόν 20.000 δολάρια που είχε βρεθεί η ισοτιμία στα τέλη του 2017.

Η πτώση του bitcoin συμπαρέσυρε χθες και άλλα δημοφιλή ψηφιακά νομίσματα, με το ethereum να υποχωρεί μέχρι και κατά 24% και το ripple μέχρι και κατά 33%. Βασικό αίτιο για την πολύ μεγάλη πτώση των ψηφιακών νομισμάτων είναι η εντεινόμενη υποψία πολλών επενδυτών ότι διάφορες κανονιστικές αρχές όπως της Κίνας και της Νοτίου Κορέας ετοιμάζονται να ελέγξουν στενότερα τις συναλλαγές και τις επενδύσεις σε ψηφιακά νομίσματα.

Στην πορεία της ημέρας η πτώση του bitcoin περιορίστηκε στο 11,67% με την ισοτιμία (τιμή spot) να διαμορφώνεται σε 12.025 δολάρια, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Δεκεμβρίου. Νωρίτερα χθες η συναλλαγματική ισοτιμία είχε υποχωρήσει μέχρι τις 11.191 δολάρια, με το bitcoin να καταγράφει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων τριών ετών. Κερδοσκόποι ανά τον κόσμο προσπαθούν να σταθμίζουν κατά πόσον οι κανονιστικές αρχές μεγάλων οικονομιών θα προσπαθήσουν να ελέγξουν τη βιομηχανία των ψηφιακών νομισμάτων που είναι σήμερα αποκεντρωμένη (δεν υπάρχουν «κεντρικές» τράπεζες που να ελέγχουν τα κρυπτονομίσματα), ενώ έλκει πολλούς επενδυτές ακριβώς επειδή είναι ανώνυμες (και κρυπτογραφημένες) οι συναλλαγές π.χ. με bitcoin.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών της Νοτίου Κορέας, Κιμ Ντονγκ Γεόν, είχε δηλώσει σε τοπικό ραδιοσταθμό πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να εξετάζει την πιθανότητα να απαγορεύσει τη λειτουργία ανταλλακτηρίων σε κρυπτονομίσματα αν και δεν έχει λάβει ακόμη τελικές αποφάσεις. «Κυρίως κανονιστικά θέματα είναι αυτά που βαραίνουν το κρυπτονόμισμα (bitcoin)», είπε χθες στο Reuters o Ναΐμ Ασλάμ, επικεφαλής αναλυτής της Think Markets, η οποία έχει επενδύσει «σημαντικά ποσά» σε κρυπτονομίσματα. «Διατηρούμε την ίδια στάση. Δεν θεωρούμε πως είναι εφικτή η ολοκληρωτική απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων», πρόσθεσε. Το Bloomberg είχε μεταδώσει αργά τη Δευτέρα πως ανώτατος Κινέζος κεντρικός τραπεζίτης είχε δηλώσει πως οι Αρχές θα πρέπει να απαγορεύσουν τις συναλλαγές μέσω ανταλλακτηρίων και την απαγόρευση παροχής τέτοιων υπηρεσιών από ιδιώτες ή εταιρείες. Ο Στίβεν Μαγιόρ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) προειδοποιεί πως οι επενδυτές «θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να χάσουν όλα τα χρήματα» που έχουν τοποθετήσει σε bitcoin. «Η αξία του είναι εξαιρετικά ευμετάβλητη, κάτι που υπονομεύει τη χρήση του από τους συναλλασσομένους», εξήγησε στο Bloomberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή