Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Hμέρα απωλειών ήταν η χθεσινή για τα περισσότερα από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στη Wall Street πριν από το κλείσιμο οι δείκτες σημείωναν άνοδο και το ευρώ υποχώρησε ελαφρώς προς το δολάριο μετά δηλώσεις στελεχών της ΕΚΤ για τον αντίκτυπο της ανοδικής πορείας του. Το ευνοϊκό κλίμα στην αμερικανική αγορά διαμορφώθηκε χάρις στα θετικά εταιρικά αποτελέσματα, όπως εκείνα των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών. Χθες πριν από το κλείσιμο και για δεύτερη ημέρα στη σειρά ο δείκτης Dow Jones ξεπέρασε τα επίπεδα των 26.000 μονάδων, ενώ ο S&P ανήλθε κοντά στα επίπεδα των 2.800 μονάδων μετά την ανακοίνωση κερδών της Bank of America, τα οποία ξεπέρασαν τις προβλέψεις. Οι συναλλασσόμενοι δεν επηρεάστηκαν από τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Goldman, προτιμώντας να επικεντρωθούν στις βελτιωμένες προοπτικές του 2018.

Ειδικότερα, στη Γηραιά Ηπειρο ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 έκλεισε με πτώση 0,1%. Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE 100 έκλεισε με -0,39%, με -0,47% ο DAX στη Φρανκφούρτη, στο Παρίσι ο CAC 40 με -0,36%, στη Ζυρίχη ο SMI με πτώση 0,25% και με -0,44% ο IBEX στη Μαδρίτη. Κατά τους αναλυτές, έως ένα βαθμό οι επενδυτές «κατεβάζουν ταχύτητα» εν συγκρίσει με τις κινήσεις τους στις αρχές Ιανουαρίου. Πάντως, εξακολουθούν να αναμένουν μία χρονιά με ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον στα διεθνή χρηματιστήρια. Το Βloomberg Intelligence προβλέπει άνοδο 11% στα ανά μετοχή κέρδη μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Χθες στη διεθνή χρηματαγορά το ευρώ υποχώρησε από τα υψηλότερα επίπεδα τριετίας προς το δολάριο στο 1,2269 δολ. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες το ευρώ είχε ενισχυθεί περισσότερο από 3% ως προς το δολάριο. Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ, όπως ο Εβαλντ Νοβότνι, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την ενίσχυση του νομίσματος, η οποία πλήττει τα κέρδη των εξαγωγικών εταιρειών της Ευρωζώνης. Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βιτόρ Κονστάνσιο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «η νομισματική πολιτική να παραμείνει πολύ χαλαρή για μακρά περίοδο». Στην αγορά εμπορευμάτων, τέλος, το πετρέλαιο χθες σημείωσε άνοδο, εν αναμονή στοιχείων για πετρελαϊκά αποθέματα των ΗΠΑ, που εκτιμάται πως θα μειωθούν. Το αργό Νέας Υόρκης είχε ενισχυθεί κατά 0,4% στα 63,99 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή