Ε.Ε.: Η Γερμανία να αυξήσει μισθούς, επενδύσεις

Ε.Ε.: Η Γερμανία να αυξήσει μισθούς, επενδύσεις

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, oι οποίοι συναντώνται την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, θα απευθύνουν έκκληση στο Βερολίνο να προχωρήσει σε αύξηση των μισθών και των κρατικών επενδύσεων. Τα σχετικά αναφέρονται σε προσχέδιο των συμπερασμάτων των Ευρωπαίων αξιωματούχων, το οποίο περιήλθε σε γνώση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Επί μακρόν οι Βρυξέλλες πίεζαν το Βερολίνο να αποκαταστήσει την ισορροπία της εξαγωγικής –κατά βάσιν– οικονομίας τoυ, που έχει υψηλά πλεονάσματα. Συγκεκριμένα, ζητούν να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση και την κατανάλωση, καθώς και τη διοχέτευση κεφαλαίων στον εκσυγχρονισμό των υποδομών της χώρας, στην εκπαίδευση, στην πρόνοια κ.α. Το 2017, ειδικότερα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας αποδείχθηκε το υψηλότερο παγκοσμίως. Και αυτό συμβαίνει δεύτερη χρονιά διαδοχικά, όπως παρατηρεί το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo. Πέρυσι η χώρα είχε πλεόνασμα 287 δισ. δολαρίων με δεύτερη την Ιαπωνία και πλεόνασμα 203 δισ. δολαρίων.

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων αναφέρεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών των «27» συμφωνούν με τις θέσεις της Ε.Ε. πως η Γερμανία έχει μεγάλο πλεόνασμα και πρέπει να το διαχειριστεί. Ο προϋπολογισμός της χώρας προβλέπει αύξηση επενδύσεων από 33,2 δισ. το 2016 στα 37,1 δισ. το 2019. Επιπλέον, οι «27» θα απευθυνθούν και στις χώρες, που εμφανίζουν ογκώδη ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ζητώντας τους συγκράτηση στην αύξηση μισθών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή