Μυστήριο καλύπτει τον κινεζικό κολοσσό ΗΝΑ Group

Μυστήριο καλύπτει τον κινεζικό κολοσσό ΗΝΑ Group

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια στιγμή που κυοφορείται εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να μην εγκρίνει καμία από τις επενδύσεις του κινεζικού ομίλου ΗΝΑ Group στην αμερικανική επικράτεια. Αιτία, όμως, στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι η ένταση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, αλλά οι σκιές που περιβάλλουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κινεζικού κολοσσού. Η επίμονη άρνησή του να αποκαλύψει τους μετόχους του γεννούν ερωτήματα και προβληματίζουν δικαιολογημένα τις αρχές πολλών χωρών. Την είδηση αναφέρει αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, που τονίζει ότι η Ουάσιγκτον θέτει όρο στον όμιλο ΗΝΑ να αποκαλύψει σε ποιους πραγματικά ανήκει ενώ δεν δείχνει να έχει πρόβλημα με άλλες κινεζικές επιχειρήσεις που εξαγοράζουν αμερικανικές: ενέκρινε, για παράδειγμα, την εξαγορά της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών Akrion Systems LLC από την κινεζική Naura Microelectronics Equipment.

Υπό αίρεση

Οπως υπογραμμίζει το σχετικό ρεπορτάζ, η απόφαση της Ουάσιγκτον θέτει υπό αίρεση τις προσφορές που έχει υποβάλει ο κινεζικός όμιλος για επενδύσεις στο αμερικανικό hedge fund SkyBridge Capital LLC και στη μονάδα αποθήκευσης παραγώγων πετρελαίου της ελβετικής εταιρείας ορυχείων Glencore. Εχοντας ήδη αντιμετωπίσει επανειλημμένως πιέσεις για να αποκαλύψει τους μετόχους του, ο όμιλος ΗΝΑ προέβη πέρυσι σε αναδιάρθρωση της μετοχικής του σύνθεσης. Δεν φαίνεται, όμως, να έπεισε τις αρχές πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων η Ελβετία και η Νέα Ζηλανδία. Οι δύο χώρες εξακολουθούν να θέτουν ερωτήματα σχετικά με το ποιος ή ποιοι βρίσκονται πίσω από την άλλοτε αεροπορική εταιρεία, που εξελίχθηκε σε επιχειρηματικό όμιλο σε λίγα χρόνια. Πριν από ένα χρόνο ο ΗΝΑ ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει πλειοψηφικό πακέτο στο αμερικανικό fund SkyBridge του Αντονι Σκαραμούτσι, πρώην συμβούλου του προέδρου Τραμπ. Δεν έδωσε, όμως, ποτέ στη δημοσιότητα τους όρους της συμφωνίας. Ενα χρόνο μετά, η επένδυση δεν έχει πάρει το πράσινο φως από την αμερικανική Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ (CFIUS) που ελέγχει τις ξένες επενδύσεις με καθήκον να διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα.

Πλήγμα

Η άρνηση της εν λόγω Επιτροπής καταφέρει νέο πλήγμα στον όμιλο ΗΝΑ, που στο παρελθόν δεν είχε αντιμετωπίσει δυσκολίες με τις επενδύσεις του στις ΗΠΑ. Το 2016, για παράδειγμα, εξαγόρασε την αμερικανική βιομηχανία ηλεκτρονικών Ingram Micro IM.N έναντι 6 δισ. δολαρίων, καθώς και το 25% της εταιρείας διαχείρισης των ξενοδοχείων Hilton Worldwide Holdings. Οι επενδύσεις της στις ΗΠΑ έφτασαν, έτσι, αισίως τα 50 δισ. δολάρια. Η μυστικότητα που περιβάλλει, όμως, τους μετόχους τους και τα σχέδιά της προκαλεί αντιδράσεις και η στάση της Ουάσιγκτον φαίνεται απολύτως δικαιολογημένη. Τον Δεκέμβριο υπέβαλε αγωγή εναντίον του κινεζικού ομίλου η αμερικανική εταιρεία λογισμικού Ness Technologies SARL, αν και είχε συναινέσει στην εξαγορά της από τον κινεζικό όμιλο έναντι 325 εκατ. δολαρίων. Υπαναχώρησε και στράφηκε εναντίον του επίδοξο αγοραστή της επειδή στο πλαίσιο του ελέγχου από την Επιτροπή CFIUS ζήτησε να ενημερωθεί για τους ιδιοκτήτες του ομίλου ΗΝΑ. Δεν πήρε ποτέ απάντηση και η συμφωνία κατέρρευσε, ενώ όπως ήταν αναμενόμενο την απέρριψε η CFIUS.

Προβληματισμός και ανησυχία για τη μη παροχή πληροφοριών

Η μήνυση της αμερικανικής Ness Technologies SARL κατά του ομίλου ΗΝΑ είναι αποκαλυπτική του προβληματισμού και της ανησυχίας που έχει προκαλέσει η κινεζική εταιρεία με την επίμονη άρνησή της να αποκαλύψει τους μετόχους και ιδιοκτήτες της. Μεταξύ άλλων, κατηγορεί τον ΗΝΑ ότι «εργαζόταν παρασκηνιακά για να αποφύγει και να εμποδίσει» τον έλεγχο της αμερικανικής Επιτροπής Ελέγχου Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ (CFIUS), όπως και ότι «σχεδίαζε, ενορχήστρωνε και εφήρμοζε διάφορους μηχανισμούς για να αποκρύψει ποιες πραγματικά είναι οι οργανώσεις και οι επιχειρήσεις που τον ελέγχουν».

Και παρά τα όσα έχουν ειπωθεί από αμερικανικής πλευράς για τις αθέμιτες πρακτικές που εφαρμόζουν οι κινεζικές επιχειρήσεις, η Ness Technologies χαρακτηρίζει την υπόθεση του ομίλου ΗΝΑ «μοναδική» εν μέρει και επειδή άλλαξε επανειλημμένως τις πληροφορίες που της έδωσε σχετικά με τους μετόχους και ιδιοκτήτες του. Υπογραμμίζει μάλιστα πως η Επιτροπή CFIUS δεν μπορούσε ούτε καν να αρχίσει τον επίσημο έλεγχο της συγκεκριμένης επένδυσης, της εξαγοράς της δηλαδή από τον ΗΝΑ, καθώς διατηρούσε «ουσιώδεις αμφιβολίες για την ακρίβεια των πληρoφοριών που της παρείχε ο κινεζικός όμιλος».

Σύμφωνα με Αμερικανούς νομικούς συμβούλους που έχουν ειδικότητα σχετική με την έγκριση επενδύσεων από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές, η Επιτροπή CFIUS έχει τη δυνατότητα να αναθεωρήσει συμφωνίες και επενδύσεις τις οποίες έχει ήδη εγκρίνει. Εχει το δικαίωμα και να τις ακυρώσει ακόμη και όταν αυτές έχουν προχωρήσει σημαντικά αν κρίνει πως οι πληροφορίες που της δόθηκαν ήσαν παραπλανητικές ή δεν ήταν επαρκείς.

Σημειωτέον ότι η στάση της Επιτροπής CFIUS έχει σκληρύνει από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στο Πεκίνο για να επιτύχει αλλαγή στάσης της Κίνας σε σειρά οικονομικών αλλά και γεωπολιτικών θεμάτων. Οι πιέσεις που υφίσταται, πάντως, από αμερικανικής πλευράς ο όμιλος ΗΝΑ συμπίπτουν χρονικά με τους περιορισμούς που έχει επιβάλει εδώ και περίπου ένα χρόνο το Πεκίνο στις επεκτατικές διαθέσεις των κινεζικών επιχειρήσεων. Κινεζικοί όμιλοι όπως ο ΗΝΑ, που με τις ευλογίες του Πεκίνου κατέκτησαν τον επιχειρηματικό κόσμο της Δύσης τα τελευταία χρόνια, προσκρούουν τώρα στην αλλαγή πολιτικής της Κίνας. Τους τελευταίους μήνες το Πεκίνο έχει εμποδίσει ορισμένες εξαγορές ξένων επιχειρήσεων από κινεζικές για να ανακόψει τις μαζικές εκροές κεφαλαίων από τη χώρα. Στη διάρκεια του 2016 η σημαντικότερη κατάκτηση του ομίλου ΗΝΑ ήταν η εξαγορά του 10% της Deutsche Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή