Απειλή λουκέτου σε μέρος του Δημοσίου των ΗΠΑ

Απειλή λουκέτου σε μέρος του Δημοσίου των ΗΠΑ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγώνα με τον χρόνο έδινε χθες το αμερικανικό Κογκρέσο, ώστε να αποτρέψει την αναστολή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ. Στις 12 το βράδυ της Παρασκευής ώρα Ουάσιγκτον, 7 π.μ. ώρα Ελλάδος, έληγε η χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών δημοσίων υπηρεσιών. Την Πέμπτη η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε υπερψηφίσει παράταση της χρηματοδότησης έως τις 16 Φεβρουαρίου, ενώ χθες διεξαγόταν ψηφοφορία στην αμερικανική Γερουσία για την έγκριση της χρηματοδότησης.

Οι New York Times εκτιμούσαν ότι υπήρχαν χαμηλές πιθανότητες να υπερψηφιστεί εν τέλει το νομοσχέδιο. Από τους 100 συνολικά γερουσιαστές οι 51 είναι Ρεπουμπλικανοί. Για την υπερψήφιση, όμως, νόμου με διαδικασία κατεπείγοντος απαιτείται πλειοψηφία 60 γερουσιαστών. Χωρίς την έγκριση της Γερουσίας, οι ομοσπονδιακές δημόσιες υπηρεσίες δεν θα ήταν σε θέση να λειτουργήσουν και 800.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι έπρεπε να τεθούν σε υποχρεωτική αργία.

Για τους Δημοκρατικούς η ψηφοφορία αποτελούσε ευκαιρία να ασκήσουν πίεση στη διακυβέρνηση Τραμπ. Χρειαζόταν η ψήφος τουλάχιστον εννέα Δημοκρατικών γερουσιαστών, ώστε να υπερψηφιστεί ο βραχυπρόθεσμος προϋπολογισμός (H.R. 195). Μάλιστα δεν ήταν δεδομένη η ψήφος ούτε καν όλων των 51 Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, καθώς υπήρχαν εκτιμήσεις ότι δύο ή τρεις θα καταψήφιζαν. Καθώς διαφωνούν ιδιαίτερα σε θέματα μετανάστευσης, οι Δημοκρατικοί ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη ψηφοφορία ως μοχλό πίεσης κατά της κυβέρνησης.

Πέρα από τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής διοίκησης ο νόμος περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το πρόγραμμα DACA της διακυβέρνησης Ομπάμα, που παρέχει προστασία σε 690 χιλιάδες μετανάστες (Dreamers) οι οποίοι είχαν εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ ως παιδιά και δεν έχουν ακόμη άδεια παραμονής. Η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει να αναστείλει το πρόγραμμα στις 5 Μαρτίου και έχει, έτσι, εγείρει αντιδράσεις από την πλευρά των Δημοκρατικών. Η παύση του προγράμματος προστασίας εντάσσεται στην ευρύτερα προωθούμενη πολιτική ασφάλισης των συνόρων και ανάσχεσης της μετανάστευσης – μέρος των προεκλογικών υποσχέσεων του προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ρίξει λάδι στην φωτιά την Πέμπτη, όταν ανήρτησε στο Twitter δήλωση ότι το DACA δεν πρέπει να περιληφθεί στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο είναι έκτακτο και στοχεύει σε βραχυπρόθεσμη επίλυση προβλημάτων.

Σημειώνεται ότι η τελευταία αναστολή λειτουργίας της ομοσπονδιακής διοίκησης των ΗΠΑ είχε λάβει χώρα το 2013 επί διακυβέρνησης Ομπάμα, όταν οι Δημοκρατικοί είχαν μεν την πλειοψηφία στην Γερουσία αλλά όχι στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Τότε οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές προσπαθούσαν να καταργήσουν τη χρηματοδότηση για το πιο εμβληματικό νομοθέτημα του προέδρου Ομπάμα, το λεγόμενο Obamacare, το οποίο καθιστούσε προσιτή την πρόσβαση σε νοσοκομειακή περίθαλψη για 20 με 24 εκατομμύρια Αμερικανών. Αν και απέτυχαν στον στόχο τους, παράπλευρη απώλεια ήταν ότι επί 17 ημέρες η ομοσπονδιακή διοίκηση της Αμερικής δεν λειτούργησε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή