Η μεγάλη αποτυχία των δύο κομμάτων των ΗΠΑ

Η μεγάλη αποτυχία των δύο κομμάτων των ΗΠΑ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη φορά οι Αμερικανοί πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο διακοπής λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Η αφορμή που ενδέχεται να οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα και οι πολιτικοί ελιγμοί διαφέρουν κάθε φορά, ωστόσο η επανάληψη του δράματος αποκαλύπτει την αποτυχία και των δύο κομμάτων του Κογκρέσου να φέρουν εις πέρας το βασικότερο από τα καθήκοντά τους: να εγκρίνουν τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Αυτή η μάχη δεν αφορά στον προϋπολογισμό του 2018, αλλά στην έγκριση νόμου που θα επεκτείνει βραχυπρόθεσμα τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και θα αποτρέψει τη διακοπή λειτουργίας της ξημερώματα Σαββάτου σήμερα (σ.σ.: ώρα ΗΠΑ).

Θα μπορούσε κανείς να λυπηθεί σχεδόν τους Ρεπουμπλικανούς. Πρόκειται για μια χαοτική κατάσταση που προκάλεσε ο πρόεδρος Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί προσπαθούν να ανακαλύψουν μια προσωρινή λύση, την οποία δεν θα κατεδαφίσει ο πρόεδρος σε μια έκρηξη θυμού, ή μέσω ενός tweet. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κ. Τραμπ είχε αποφασίσει ξαφνικά να τερματίσει το πρόγραμμα που προστάτευε από απελάσεις εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες (σ.σ.: είναι γνωστοί στις ΗΠΑ ως dreamers) που είχαν εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ ως παιδιά. Την περασμένη εβδομάδα, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί πλησίαζαν στην επίτευξη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό που θα προστάτευε τους λεγόμενους dreamers, προέβλεπε αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, όπως επιθυμούσαν οι Ρεπουμπλικανοί, και αναλογική αύξηση των μη στρατιωτικών δαπανών, όπως επιθυμούσαν οι Δημοκρατικοί.

Οταν όμως είχαν παρουσιάσει το περίγραμμα της συμφωνίας στον κ. Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, το είχε απορρίψει ως υπερβολικά ευνοϊκό για τους μετανάστες, ιδίως αυτούς που προέρχονται από «κωλοχώρες» όπως είχε πει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Με τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να έχει σχεδόν εξαντληθεί, οι Ρεπουμπλικανοί είχαν πιέσει τις προηγούμενες ημέρες για την έγκριση σχεδίου νόμου που θα την επεκτείνει κατά ένα μήνα, διάστημα στο οποίο θα αναζητούσαν τι θα μπορούσε να ικανοποιήσει τον πρόεδρο.

Οι Ρεπουμπλικανοί προσπαθούν να κερδίσουν την υποστήριξη των Δημοκρατικών εισάγοντας ως τροπολογία την επέκταση κατά έξι έτη του προγράμματος ασφάλισης υγείας παιδιών, ωστόσο η στρατηγική δεν έχει αποδώσει μέχρι σήμερα, εξ ου και το αδιέξοδο. Την Πέμπτη οι Ρεπουμπλικανοί είχαν προσπαθήσει εκ νέου να περάσουν το σχέδιο νόμου, ωστόσο παρενέβη και πάλι ο κ. Τραμπ. Παρόλο που νωρίτερα είχε αφήσει να εννοηθεί πως συμφωνούσε με το σχέδιο των Ρεπουμπλικανών, την Πέμπτη το πρωί ο κ. Τραμπ είχε τουιτάρει πως η χρηματοδότηση του προγράμματος για την ασφάλιση υγείας θα έπρεπε να ενταχθεί σε μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό. Η απαίτηση είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει σπάνια διακομματική συναίνεση. Η γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ των Ρεπουμπλικανών δήλωσε αγανακτισμένη πως είναι αδύνατο να διαπραγματευτεί κανείς αν δεν διαθέτει «αξιόπιστο εταίρο» στον Λευκό Οίκο. Η επέκταση της χρηματοδότησης κατά 30 ημέρες είχε εγκριθεί από τη Βουλή την Πέμπτη, ωστόσο αναμενόταν να καταψηφιστεί χθες από τη Γερουσία. Η διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν αποτελεί πολιτική στρατηγική. Είναι καταστροφική απόδειξη διακομματικής δυσλειτουργίας και, σε αυτή την περίπτωση, χαοτικών και σκληρών οδηγιών από τον Λευκό Οίκο. Και οι δύο πλευρές πρέπει να προσπαθήσουν να κερδίσουν τον χρόνο που χρειάζονται, ώστε να πετύχουν ευρύτερη συμφωνία για τον προϋπολογισμό που θα προστατεύει τους νεαρούς μετανάστες οι οποίοι δεν διαθέτουν άδεια παραμονής χωρίς να τιμωρεί τους Αμερικανούς με μία ακόμη διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Το Κογκρέσο πρέπει να στείλει στον πρόεδρο έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό και να απαιτήσει την υπογραφή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή