Δασμοί σε εισαγωγές ασιατικών φωτοβολταϊκών και πλυντηρίων από ΗΠΑ

Δασμοί σε εισαγωγές ασιατικών φωτοβολταϊκών και πλυντηρίων από ΗΠΑ

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εναρκτήριο λάκτισμα ενός εμπορικού πολέμου ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, αλλά ενδεχομένως και με άλλες ασιατικές οικονομίες, αναμένεται να αποτελέσει η απόφαση που έλαβε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ. Κάνοντας χρήση ενός παλαιού νόμου των ΗΠΑ που στοχεύει στην προστασία των αμερικανικών βιομηχανιών, ο Αμερικανός πρόεδρος ενέκρινε την επιβολή δασμών στις εισαγωγές φωτοβολταϊκών και πλυντηρίων από την Ασία.

Η κίνηση αναμένεται να πλήξει την αμερικανική βιομηχανία φωτοβολταϊκών, συνολικής αξίας 28 δισ. δολαρίων, καθώς οι εταιρείες του κλάδου εισάγουν περίπου το 80% των εξαρτημάτων τους κυρίως από τις ασιατικές χώρες. Σύμφωνα με την Ενωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας, θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους για τις αμερικανικές βιομηχανίες φωτοβολταϊκών, με αποτέλεσμα να αποβεί εις βάρος της αμερικανικής αγοράς εργασίας. Η εν λόγω Ενωση υπολογίζει ότι θα πληγεί ο κλάδος σε τέτοιο βαθμό ώστε να χαθούν 23.000 θέσεις εργασίας από έναν τομέα με περίπου 260.000 εργαζομένους.

Στις εισαγωγές φωτοβολταϊκών οι δασμοί θα φτάνουν στο 30% το πρώτο έτος και θα περιοριστούν σταδιακά μέχρι να υποχωρήσουν στο 15% το τέταρτο έτος. Δεν θα επιβάλλονται, πάντως, δασμοί στις εισαγωγές των πρώτων 2,5 γιγαβάτ. Πρόκειται, πάντως, για δασμούς χαμηλότερους από το 35% που έχει ζητήσει από τον Οκτώβριο η αμερικανική Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι οι δασμοί δεν πρόκειται να αποβούν καταστρεπτικοί για τις αμερικανικές βιομηχανίες. Σύμφωνα με τον Φατίχ Μπιρόλ, διευθυντικό στέλεχος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, «δεν πρόκειται για το τέλος της βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις ΗΠΑ, ούτε και θα αντιστρέψει την επεκτατική πορεία της αμερικανικής βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας». Παράλληλα, ο Χιου Μπρόμλεϊ, αναλυτής του Bloomberg New Energy Finance στη Νέα Υόρκη, υπολογίζει ότι το κόστος των βιομηχανικών εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών θα αυξηθεί λιγότερο από 10% και των οικιακών εγκαταστάσεων λιγότερο από 3%.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τους δασμούς στα εισαγόμενα πλυντήρια, τα πρώτα τρία χρόνια θα ανέλθουν στο 50%, αλλά για τα πρώτα 1,2 εκατ. εισαγόμενα πλυντήρια οι δασμοί θα είναι κατά 20% χαμηλότεροι το πρώτο έτος. Αναμένεται, έτσι, να καταφέρουν πλήγμα στις νοτιοκορεατικές βιομηχανίες Samsung Electronics και LG Electronics, που πουλάνε από κοινού περίπου 2,5 με 3 εκατ. συσκευές πλυντηρίων στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Ετσι, η Samsung αντέδρασε χαρακτηρίζοντας την είδηση της επιβολής δασμών «μεγάλη ζημία για τους Αμερικανούς καταναλωτές και εργαζομένους, καθώς οι δασμοί αποτελούν φόρο που θα πληρώνει όποιος καταναλωτής θέλει να αγοράσει πλυντήριο».

Οπως, πάντως, τονίζουν οι Financial Times, οι δασμοί αποτελούν προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να τηρήσει τις προεκλογικές εξαγγελίες του. Δεν είναι, ωστόσο, ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που καταφεύγει σε τέτοιου είδους ασφαλιστικές δικλίδες για να προστατεύσει τις εγχώριες βιομηχανίες. Ο Μπαράκ Ομπάμα επέβαλε εκτεταμένους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ελαστικών αυτοκινήτων και ο προκάτοχος του Ομπάμα, Τζορτζ Μπους, στις εισαγωγές χάλυβα.

Ετοιμο για αντεπίθεση το Πεκίνο

Σε θέση μάχης βρίσκεται η Κίνα, έτοιμη να αντεπιτεθεί, είτε με αντίποινα είτε με προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, «για να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά της». Αυτό τόνισε χθες το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, αντιδρώντας στους δασμούς που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος. Οι δασμοί δεν στρέφονται αποκλειστικά εναντίον της Κίνας, αλλά η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο είναι πρώτη σε παραγωγή συλλεκτών ηλιακής ενέργειας, ενώ διαθέτει πανίσχυρη βιομηχανία πλυντηρίων. Το 2017 εξήγαγε 21 εκατ. πλυντήρια, συνολικής αξίας σχεδόν τριών δισ. δολαρίων. Ο Γουάνγκ Χεγιόν, ανώτατο στέλεχος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, επισήμανε ότι η απόφαση του προέδρου Τραμπ θα πλήξει το παγκόσμιο εμπόριο. Η Κίνα δεν έχει, άλλωστε, διστάσει να απειλήσει ανοικτά τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Στα τέλη του 2016, η εφημερίδα του κινεζικού Κ.Κ. προειδοποιούσε για τις συνέπειες ενός εμπορικού πολέμου. Οπως χαρακτηριστικά τόνιζε, «οι παραγγελίες προς την Boeing θα αντικατασταθούν από παραγγελίες προς την Airbus, θα πληγούν οι πωλήσεις αμερικανικών αυτοκινήτων και iPhone στην Κίνα, ενώ θα διακοπούν οι εισαγωγές αμερικανικής σόγιας και αμερικανικού καλαμποκιού». Οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg εκτιμούν ότι η αντίδραση του Πεκίνου θα είναι προσεκτική, καθώς ο αντίκτυπος των δασμών θα είναι μικρός. Σύμφωνα με τον όμιλο Australia & New Zealand Banking Group, τα φωτοβολταϊκά αντιπροσωπεύουν λιγότερο και από το 0,7% των συνολικών εξαγωγών της Κίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή