Τον Μάρτιο οι νέοι κανόνες της ΕΚΤ για κόκκινα δάνεια

Τον Μάρτιο οι νέοι κανόνες της ΕΚΤ για κόκκινα δάνεια

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό την πίεση πολιτικών και τραπεζιτών, η ΕΚΤ αποφάσισε να αναβάλει την παρουσίαση των νέων κανόνων για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων που βαρύνουν τα χαρτοφυλάκια των ευρωπαϊκών τραπεζών. Την απόφαση της Τράπεζας αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει, σύμφωνα με τις οποίες θα παρουσιασθεί τον Μάρτιο έγγραφο εργασίας που θα αποτελεί διακήρυξη αρχών. Η ουσία και οι λεπτομέρειες των νέων κανονισμών θα αποφασισθούν τους προσεχείς μήνες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί κάποια απόφαση για το ακανθώδες θέμα των κόκκινων δανείων, συνολικού ύψους 759 δισ. ευρώ, κληροδότημα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η καθυστέρηση θα δώσει, πάντως, στην ΕΚΤ τη δυνατότητα να περιμένει μέχρις ότου ανακοινώσει η Κομισιόν τις νομικής φύσης πρωτοβουλίες της για το θέμα και έτσι να αποφύγει μια σύγκρουση με τις Βρυξέλλες. Εως τώρα, οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες της Ευρωζώνης, αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες, έχουν εκφράσει φόβους ότι θα περιορισθούν δραματικά ή ενδεχομένως θα μηδενιστούν οι πιστώσεις στην πραγματική οικονομία, εάν η ΕΚΤ απαιτήσει να αποταμιεύσουν πολύ μεγάλα κεφάλαια για να καλύψουν τα κόκκινα δάνεια. Το ποσοστό των κόκκινων δανείων στις μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης έχει περιοριστεί στο 5% από το 6,5% στο οποίο ανερχόταν πριν από ένα έτος. Είναι, όμως, υψηλότερο στις τράπεζες ορισμένων χωρών. Το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 46% στην Ελλάδα, στο 34% στην Κύπρο, στο 18% στην Πορτογαλία και στο 12% με 13% σε Σλοβενία, Ιρλανδία και Ιταλία. Πηγές του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος αναφέρουν ότι η ΕΚΤ πιέζει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να περιορίσουν το ποσοστό των κόκκινων δανείων στο 10% του συνολικού δανεισμού τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή