Δύο κορυφαίοι Αμερικανοί τραπεζίτες στηρίζουν την πολιτική Τραμπ

Δύο κορυφαίοι Αμερικανοί τραπεζίτες στηρίζουν την πολιτική Τραμπ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ καταφθάνει σήμερα στο Νταβός, όπου θα συναντηθεί με πολιτικούς και επιχειρηματίες, ενώ αύριο θα εκφωνήσει λόγο. Oι παρευρισκόμενοι προσπαθούν να σταθμίσουν την επίδραση που έχει ο Αμερικανός πρόεδρος στην οικονομία και στο εμπόριο. Πολλά μέλη της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ που βρίσκεται στο Νταβός πιθανότατα δεν ασπάζονται τις απόψεις Τραμπ κατά της παγκοσμιοποίησης, ωστόσο παραδέχονται ότι κατά τον πρώτο χρόνο του στην εξουσία οι δουλειές πήγαν πολύ καλά.

Οι επικεφαλής των JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον, και Goldman Sachs, Λόιντ Μπλάνκφαϊν, απέδωσαν χθες τα εύσημα στον Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι η πολιτική του θα επιταχύνει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και θα ενισχύσει το χρηματιστήριο. «Μου αρέσουν περισσότερα απ’ όσα δεν μου αρέσουν», δήλωσε χθες στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs από το Νταβός, αναφερόμενος στην πολιτική Τραμπ. «Πραγματικά, μου άρεσαν όσα έχει κάνει για την οικονομία και νομίζω ότι έχει προσπαθήσει πολύ να στηρίξει το σύστημα». Ο Ντίμον, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας βάσει περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι επικεντρώνεται στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Τραμπ και όχι στη ρητορική της. «Αυτό που με κάνει αισιόδοξο είναι ότι οι πολιτικοί στις ΗΠΑ λαμβάνουν σωστές αποφάσεις σε σχέση με τη φορολογία, αλλά και με τη σωστή μεταρρύθμιση του κανονιστικού πλαισίου», δήλωσε ο Ντίμον.

Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες θα έχουν κέρδος τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια από τη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων που εφάρμοσε ο πρόεδρος Τραμπ. Παράλληλα, οι αμερικανικές κανονιστικές αρχές ετοιμάζονται να μειώσουν τον δείκτη μόχλευσης των τραπεζών, δηλαδή την αναλογία βασικών ιδίων κεφαλαίων ως προς το σύνολο του ενεργητικού. Επίσης, οι κανονιστικές αρχές θα καταστήσουν λιγότερο αυστηρό τον λεγόμενο «κανόνα Βόλκερ», με τον οποίο περιορίζεται η δυνατότητα των τραπεζών να συναλλάσσονται στις αγορές για δικό τους λογαριασμό. Πέρα από τους τραπεζίτες, όμως, και οι επικεφαλής εμπορικών επιχειρήσεων είναι ικανοποιημένοι από την επίδραση που είχε η πολιτική Τραμπ κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας του. «Ημουν πολύ πιο νευρικός πριν από έναν χρόνο», είπε χθες στο Νταβός ο Γκάρι Πίνκους, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας συμβούλων McKinsey, μιλώντας στο Bloomberg. Ωστόσο δεν άργησε να προσθέσει πως «η αισιοδοξία οικοδομείται αργά, αλλά τελειώνει γρήγορα». Η φορολογική μεταρρύθμιση Τραμπ, δηλαδή η μείωση του ονομαστικού συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από το 35% στο 21%, θα ενισχύσει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, αποφάνθηκε τη Δευτέρα το ΔΝΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή