Υπερασπίστηκε στο Νταβός την εμπορική πολιτική της χώρας του ο Τραμπ

Υπερασπίστηκε στο Νταβός την εμπορική πολιτική της χώρας του ο Τραμπ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε χθες ενώπιον της οικονομικής και πολιτικής ελίτ στο Νταβός το δόγμα «Πρώτα η Αμερική». Προειδοποίησε, μάλιστα, εταίρους και εχθρούς ότι οι ΗΠΑ «δεν πρόκειται πλέον να κάνουν τα στραβά μάτια απέναντι σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές». Οι δηλώσεις των Αμερικανών υπουργών περί εμπορικού πολέμου την Τετάρτη και ο λόγος του ίδιου του Αμερικανού προέδρου χθες εντείνουν την ανησυχία ότι η Αμερική του Τραμπ θα κινηθεί στον ολισθηρό δρόμο του οικονομικού προστατευτισμού, αδιαφορώντας για το πλαίσιο διεθνών κανόνων πάνω στο οποίο βασίστηκε η ευημερία των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ο κ. Τραμπ, ο πρώτος εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος που επισκέπτεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ από την εποχή του Μπιλ Κλίντον, τόνισε προς πάσα κατεύθυνση ότι πάντοτε θα προωθεί το μήνυμα «Πρώτα η Αμερική», όπως κάνουν και οι υπόλοιποι ομόλογοί του για τη χώρα τους. «Πρώτα η Αμερική δεν σημαίνει η Αμερική μόνη της. Οταν αναπτύσσεται η Αμερική, αναπτύσσεται και ο κόσμος», είπε ο κ. Τραμπ.

Πράγμα που δεν είναι τελείως άστοχο, ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν άργησε να υπονοήσει ότι η αμερικανική νομοθεσία είναι σημαντικότερη από τους διεθνείς κανόνες για το εμπόριο. «Θα εφαρμόσουμε την εμπορική μας νομοθεσία και θα αποκαταστήσουμε τη συνοχή του εμπορικού συστήματος. Μόνο επιμένοντας στη (διεξαγωγή) δίκαιου και αμοιβαίου εμπορίου μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που θα λειτουργεί όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για όλα τα έθνη», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Η μεγάλη ανησυχία των Ευρωπαίων αλλά και των περισσοτέρων εταίρων των ΗΠΑ είναι ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα διστάσει να εγκαταλείψει το διεθνές πλαίσιο επίλυσης εμπορικών διαφορών και θα επιλέξει να προωθήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ όχι μέσω διεθνών οργανισμών και πολυμερών εμπορικών συμφωνιών, αλλά μέσω κυρώσεων και διμερών εμπορικών συμφωνιών. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα κάνουν πια τα στραβά μάτια σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Δεν γίνεται να έχουμε ελεύθερο και ανοικτό εμπόριο, αν κάποιες χώρες εκμεταλλεύονται το σύστημα εις βάρος άλλων». Φωτογραφίζοντας κυρίως την Κίνα, ο κ. Τραμπ κατηγόρησε ορισμένες χώρες, χωρίς να τις κατονομάσει, ότι παραβιάζουν τη νομοθεσία περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων και προβαίνουν σε παράνομες κρατικές επιδοτήσεις προς τη βιομηχανία. Και σε αυτήν την περίπτωση οι κατηγορίες του κ. Τραμπ δεν είναι αναγκαστικά αβάσιμες, ωστόσο αυτό που ανησυχεί τους εταίρους των ΗΠΑ είναι να επιλύσουν τις εμπορικές τους διαφορές μέσω διμερών κυρώσεων και ενεργειών και όχι μέσω του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου.

Συνεχίζοντας τις αντιφατικές δηλώσεις που χαρακτηρίζουν τον δημόσιο λόγο του, ο κ. Τραμπ προσέθεσε ότι θα μπορούσε να διαπραγματευθεί με τις 11 χώρες που θα υπογράψουν τον Μάρτιο τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου του Ειρηνικού (ΤΡΡ), αν αυτό είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ. Η πρώτη ενέργεια του κ. Τραμπ στην εξουσία ήταν να αποσύρει τις ΗΠΑ από την ΤΡΡ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή