Η ενίσχυση του ευρώ διχάζει τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ

Η ενίσχυση του ευρώ διχάζει τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισχυρότερη του αναμενομένου άνοδος του ευρώ εντείνει τη διάσταση απόψεων μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την πορεία της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με το Reuters. Στο επίκεντρο των διαφωνιών είναι η χρονική στιγμή κατά την οποία θα τερματιστούν τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ η ενίσχυση του ευρώ δεν βοηθάει στο να βρεθεί κάποιος κοινός τόπος. Ορισμένοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ επιθυμούν να γίνει μια ανακοίνωση για τη σταδιακή μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων τον Μάρτιο, αναφέρει το Reuters. Πάντως, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κράτησε χαμηλούς τόνους και επανέλαβε όσα είπε κατά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

Τις τελευταίες μέρες, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου εκτοξεύθηκε στο υψηλό τριετίας, ύστερα από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν ένα φθηνό νόμισμα για την οικονομία τους. Γι’ αυτό και ο Μάριο Ντράγκι άφησε να εννοηθεί, μετά τη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, ότι μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στις νομισματικές συνθήκες, εκφράζοντας την ανησυχία του για την άνοδο του ευρώ.

Σε γενικές γραμμές, η ανοδική πορεία του ευρώ στη διάρκεια του 2017 αποδίδεται στην ταχύτερη αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης της Ευρωζώνης απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν. Τα σχόλια του κ. Μνούτσιν για το φθηνό δολάριο ενέτειναν τις διακυμάνσεις των ισοτιμιών και προβλημάτισαν την ΕΚΤ. «Η άνοδος του ευρώ είναι πολύ σοβαρό θέμα», λέει μία από τις πηγές του Reuters, εννοώντας ότι θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο την άνοδο των τιμών.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου, ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να προσεγγίσει τον στόχο της ΕΚΤ νωρίτερα από το 2020. Ιδανικά, η ΕΚΤ επιθυμεί ο πληθωρισμός να κυμαίνεται χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2%, αντί του 1,4% που καταγράφηκε για τον Δεκέμβριο.

Αν οι ΗΠΑ ταχθούν υπέρ ενός φθηνού δολαρίου, τότε είναι πιθανόν να διαψευσθούν οι προβλέψεις της ΕΚΤ ακόμα και για τη μεσοπρόθεσμη ενίσχυση των τιμών στην Ευρωζώνη. Στενεύουν, δηλαδή, τα περιθώρια για την εξασθένηση του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Σημειωτέον ότι πληθωριστικές πιέσεις δημιουργούνται σε μια οικονομία λόγω της υποχώρησης του νομίσματός της. Ενα φθηνό νόμισμα καθιστά πιο ανταγωνιστικές τις εξαγωγές μιας χώρας, με τους οικονομικούς αναλυτές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εμπορικό πόλεμο μέσω της χειραγώγησης των ισοτιμιών.

Οταν ερωτήθη για το ενδεχόμενο ενός νομισματικού πολέμου, ο κ. Ντράγκι απάντησε ως εξής: «Δεν στοχεύουμε σε συγκεκριμένες ισοτιμίες. Η ισοτιμία του νομίσματος παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη και στη σταθερότητα. Ενισχύεται μαζί με την ανάκαμψη μιας οικονομίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εμείς επικεντρωνόμαστε στον πληθωρισμό, αυτή είναι η βασική ανησυχία μας». Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, η ΕΚΤ επανέλαβε τη δέσμευσή της ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα και σταθερό το πρόγραμμα ποσοτικών μέτρων χαλάρωσης τουλάχιστον έως τον επόμενο Σεπτέμβριο. Δεν έκανε καμία αλλαγή από τις αποφάσεις της συνεδρίασης του Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά το ήμισυ των μηνιαίων αγορών ομολόγων από τον Ιανουάριο του 2018.

Εκτοτε, ορισμένα μέλη του διοικητικού και του εκτελεστικού συμβουλίου ασκούν πιέσεις για να δεσμευθεί χρονικά η ΕΚΤ με τον τερματισμό του προγράμματος των μηνιαιών αγορών ομολόγων. Ενα από αυτά είναι ο Γενς Βάιντμαν, επικεφαλής της κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, που έχει πει ότι πρέπει να δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για τον τερματισμό των μηνιαίων αγορών ομολόγων που σήμερα φθάνουν τα 30 δισ. ευρώ. Αλλά ακόμη και ο Μπενουά Κερέ, από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, δήλωσε πρόσφατα ότι είναι πολύ πιθανό να μη δοθεί άλλη παράταση στο πρόγραμμα των μηνιαίων αγορών ομολόγων μετά τον Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή