Πιθανή η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας φέτος, εκτιμά το Πεκίνο

Πιθανή η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας φέτος, εκτιμά το Πεκίνο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα, η δεύτερη οικονομία στον κόσμο και η μεγαλύτερη της Ασίας, οδεύει προς επιβράδυνση και εκτιμάται ότι η ανάπτυξή της δεν θα υπερβεί φέτος μία αύξηση του ΑΕΠ 6,5%. Την ίδια στιγμή επιταχύνεται η δεύτερη ασιατική οικονομία, η Ινδία, που αναμένεται να είναι φέτος η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, με ρυθμούς ανάπτυξης από 7% έως 7,5%.

Οι εκτιμήσεις για την κινεζική οικονομία ανήκουν σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Πεκίνου, που προειδοποίησε χθες ότι η οικονομία της Κίνας κινδυνεύει να βρεθεί φέτος ενώπιον απρόβλεπτων δυσχερειών ή να αντιμετωπίσει ορατούς κινδύνους τους οποίους είχε αγνοήσει. Πρόκειται για τον Φαν Χένγκσαν, στέλεχος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, που δημοσιοποίησε τις εκτιμήσεις του στην επίσημη εφημερίδα του Πεκίνου.

Προβλέπει πως η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας «πιθανώς να υπερβεί το 6,5% και ίσως να κινηθεί ανάμεσα στο 6,5% και στο 6,8%». Ο ίδιος επισημαίνει ότι η Κίνα φέτος θα δώσει βάρος στην αντιμετώπιση ορισμένων κινδύνων που απειλούν την οικονομία της. Παράλληλα, ο Μα Γιουν, πρώην οικονομολόγος της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 6,5%, επικαλούμενος τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς στέγης αλλά και τη μείωση των επενδύσεων σε έργα υποδομής. Πηγές από το Πεκίνο ανέφεραν στο Reuters ότι ο επίσημος στόχος για την ανάπτυξη της Κίνας θα παραμείνει φέτος αμετάβλητος στο 6,5%. Στη διάρκεια του περασμένου έτους η οικονομία της Κίνας σημείωσε ανάπτυξη 6,9%, υπερβαίνοντας τον επίσημο στόχο του 6,5%.

Το 2017 ήταν η πρώτη φορά μετά το 2010 που η κινεζική οικονομία σημείωσε ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, οι δύο οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, S&P και Moody’s, υποβάθμισαν πέρυσι το χρέος της Κίνας, επικαλούμενοι την υπερχρέωσή της.

Σε ό,τι αφορά την Ινδία, οικονομική έρευνα που παρουσιάσθηκε χθες στο κοινοβούλιο της χώρας. προτείνει να ανασταλεί προσωρινά η διαδικασία μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, για να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Στόχος της κυβέρνησης ήταν να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας από το 3,2% στο 3% στη διάρκεια του 2018. Οι μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε το περασμένο έτος οδήγησαν την ινδική οικονομία σε ρυθμό ανάπτυξης 6,75%, που αναμένεται να επιταχυνθεί στο 7%-7,5% στη διάρκεια του 2018 και το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή