Λύτρα δεκάδων δισ. από την πάταξη της διαφθοράς

Λύτρα δεκάδων δισ. από την πάταξη της διαφθοράς

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο προβληματισμό στη διεθνή επενδυτική κοινότητα προκάλεσε η εκστρατεία κατά της διαφθοράς που ενορχήστρωσαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας και η οποία έλαβε τέλος την περασμένη Κυριακή. Μετά την απόφαση των Αρχών να αφήσουν ελεύθερα 200 άτομα (μέλη της βασιλικής οικογένειας αλλά και της επιχειρηματικής ελιτ) που βρίσκονταν υπό κράτηση, παράγοντες των αγορών καθώς και αναλυτές εκτιμούν ότι η εν λόγω επιχείρηση ενδέχεται να μειώσει τον αριθμό των επενδύσεων και να δράσει αποτρεπτικά για τους ξένους επενδυτές.

Ο Κούναλ Νταμλ, επικεφαλής της εταιρείας Securities & Investment Company, επισήμανε σε δηλώσεις του στο Bloomberg ότι οι εταιρείες όσων ενεπλάκησαν στην έρευνα των Αρχών θα βρεθούν στο στόχαστρο αρκετών επενδυτών, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα. Ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο περιορισμός των κρουσμάτων διαφθοράς θα δράσει ευεργετικά για την επιχειρηματική κοινότητα, αρκετοί τοπικοί επενδυτές φοβούνται μήπως αποτελέσουν οι ίδιοι στο μέλλον στόχο των Αρχών σε περίπτωση κήρυξης νέας εκστρατείας κατά της διαφθοράς. Ο Στέφαν Χέρντογκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο LSE, ανέφερε στο Reuters ότι αυτό που συνέβη είναι πρωτοφανές όχι μόνο για τη Σαουδική Αραβία αλλά και για τα υπόλοιπα μοναρχικά αραβικά καθεστώτα. Ο ίδιος αναφέρει ότι, αν και αυτή η κίνηση θα μπορούσε να μειώσει τα περιστατικά διαφθοράς στην επιχειρηματική ελίτ, «αρκετοί πιστεύουν ότι για την ώρα η ζωή έχει γίνει λιγότερο προβλέψιμη για τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που μπορεί να καταστήσει δύσκολη τη δημιουργία μακροχρόνιων επενδύσεων».

Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της άποψης ότι οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας αποφάσισαν να ολοκληρώσουν αυτήν την έρευνα, εν μέρει διότι επιθυμούσαν να αποτρέψουν τη μείωση της εισροής ξένων κεφαλαίων. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα ανέκοπτε τις προσπάθειες της χώρας να διαφοροποιήσει τη διάρθρωση της οικονομίας, η οποία βασίζεται κυρίως στα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου. Επιπλέον, η προσπάθεια της κυβέρνησης να καθησυχάσει τους ξένους επενδυτές ενδέχεται να αποτελέσει προτεραιότητά της από το δεύτερο μισό του 2018, περίοδο κατά την οποία ο πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco εξετάζει να διαθέσει το 5%, αποφέροντας στην κυβέρνηση 100 δισ. δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία ήθελε να αντλήσει περίπου 100 δισ. δολ. από την εν λόγω επιχείρηση, μέσω οικονομικών διακανονισμών.

Εν τω μεταξύ, το περασμένο Σαββατοκύριακο αφέθηκε ελεύθερος ο δισεκατομμυριούχος πρίγκιπας Αλ Oυαλίντ μπιν Ταλάλ, επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Kingdom Holding Company, ο οποίος κρατούνταν επί δύο μήνες στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο Ritz Carlton του Ριάντ. Η μετοχή της εταιρείας του σημείωσε άνοδο 10% την περασμένη Κυριακή μετά την αποφυλάκισή του, κάνοντάς τον πλουσιότερο κατά 850 εκατ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή