ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λειτουργικά κέρδη 50 δισ. δολαρίων για τη Samsung το 2017

leitoyrgika-kerdi-50-dis-dolarion-gia-ti-samsung-to-2017-2230796

Στο επίπεδο-ρεκόρ των 50 δισ. δολ. κινήθηκαν τα λειτουργικά κέρδη της Samsung το 2017. Την περίοδο του 4ου τριμήνου του 2017 έφθασαν στα 14 δισ. δολ. Τα αποτελέσματα του νοτιοκορεατικού κολοσσού υψηλής τεχνολογίας δημοσιοποιήθηκαν μία μόλις μέρα πριν η μεγαλύτερή του ανταγωνίστρια, η αμερικανική Apple, ανακοινώσει τα δικά της. Σημειωτέον πως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Apple θα μειώσει στο μισό την παραγωγή της σε iPhoneX, λόγω χαμηλότερης ζήτησης. Και η Samsung είχε μειωμένες πωλήσεις κινητών τηλεφώνων το τελευταίο τρίμηνο του 2017, πλην όμως αντισταθμίστηκαν και με το παραπάνω από τις πωλήσεις καρτών μνήμης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Samsung επωμίστηκε ζημίες τους τελευταίους 18 μήνες. Εντούτοις, το 2017 κατόρθωσε να εμφανίσει λειτουργικά κέρδη της τάξεως των 50 δισ. δολ., απέχοντας πολύ από τα 27 δισ. δολ. του 2016. Πιο συγκεκριμένα, το τέταρτο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς είχε κέρδη 14 δισ. δολ. έναντι των 8,6 δισ. δολ. του ιδίου διαστήματος του 2016. Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση της Samsung, κινητήριος δύναμη της κερδοφορίας της υπήρξαν τα εξαρτήματα που κατασκευάζει και εμπορεύεται, όπως οι κάρτες μνήμης. Αυτές χρησιμοποιούνται στους σέρβερ και στα κινητά τηλέφωνα. Εν τω μεταξύ, αύξηση εμφάνισαν και οι πωλήσεις των οθονών OLED, λόγω του ότι η Samsung πουλάει εκατομμύρια από αυτές στην Apple για τα έξυπνα κινητά της τηλέφωνα iPhone X. Αντιθέτως, οι οθόνες LCD παρουσίασαν μείωση στις πωλήσεις τους. Οσον αφορά τον τομέα κατασκευής κινητών τηλεφώνων, το τέταρτο τρίμηνο του 2017 η Samsung είχε λιγότερα έσοδα (25,47 τρισ. γουόν/24 δισ. δολ./) απ’ ό,τι το τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο, ήταν υψηλότερα απ’ ό,τι το τελευταίο τρίμηνο του 2016 (23,61 τρισ. γουόν/22,19 δισ. δολ.).

Πάντως, τα πιο περιζήτητα προϊόντα της, όπως το Galaxy Note 8, σημείωσαν τις καλύτερες πωλήσεις το τελευταίο τρίμηνο του 2017 από την αντίστοιχη περίοδο το 2016. Οι συνολικές πωλήσεις των κινητών τηλεφώνων ελαττώθηκαν. Επιπροσθέτως, οι υψηλές δαπάνες προώθησης και διαφήμισης επηρέασαν δυσμενώς την κερδοφορία της Samsung το τελευταίο τρίμηνο του 2017. Η αύξηση εσόδων και κερδών του νοτιοκορεατικού ομίλου έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα γι’ αυτόν, εφόσον φανερώνουν ότι έχει ανακάμψει μετά το φιάσκο του Galaxy Note 7 το 2016. Τότε είχαν αναφερθεί περιστατικά με υπερθέρμανση αυτών των συσκευών και ανάφλεξή τους. Εν συνεχεία, όπως ήταν αναμενόμενο, η Samsung υποχρεώθηκε να δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για να υλοποιήσει την μαζική ανάκληση των εν λόγω συσκευών. Επιπλέον, η εταιρεία εμφάνισε δυναμικά αποτελέσματα το 3ο και το 4ο τρίμηνο του παρελθόντος έτους (δηλαδή του δευτέρου εξαμήνου). Κι αυτό συνέβη παρότι ο επικεφαλής της Τζέι Λι φυλακίστηκε τον Αύγουστο λόγω σκανδάλου διαφθοράς και ο αντιπρόεδρός της και διευθύνων σύμβουλος Κουόν Οχ Χιουν αποχώρησε λόγω της πρωτοφανούς κρίσης που κλήθηκε να διαχειριστεί στην εταιρεία.