Σταθερά τα επιτόκια σε ΗΠΑ

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετάβλητα στο 1,25% διατήρησε χθες η Federal Reserve τα επιτόκια του δολαρίου στην τελευταία συνεδρίασή της υπό την προεδρία της απερχόμενης προέδρου Τζάνετ Γέλεν. Εξέφρασε, πάντως, την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα επιταχυνθεί εντός του έτους, καθώς έχουν αυξηθεί η απασχόληση, οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων. Διεμήνυσε με αυτόν τον τρόπο στις αγορές ότι θα συνεχισθεί η σταδιακή άνοδος των επιτοκίων και στη διάρκεια της θητείας του διαδόχου της Γέλεν, Ζερόμ Πάουελ, εκλεκτού του Αμερικανού προέδρου, τον οποίο εξέλεξε χθες ομόφωνα η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής.

Στη διάρκεια της θητείας της Τζάνετ Γέλεν, πρώτης γυναίκας που πήρε το τιμόνι της Federal Reserve, δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ περίπου 10 εκατ. θέσεις εργασίας και η ανεργία μειώθηκε στο 4,1%, καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών. Παράλληλα, η Fed εγκαινίασε τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου από τα μηδενικά επίπεδα στα οποία τα είχε περιορίσει για να αντιμετωπίσει την παγκόσμια οικονομική κρίση της διετίας 2007-2009. Στη διάρκεια του περασμένου έτους τα αύξησε τρεις φορές και σχεδιάζει να προχωρήσει σε τρεις ακόμη αυξήσεις μέσα στο 2018. Ο διάδοχος της απερχόμενης προέδρου έχει συνεργαστεί στενά μαζί της και υιοθετεί την άποψή της ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν σταδιακά και θα διευκολύνουν έτσι την περαιτέρω μείωση της ανεργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή