Δεν διαπραγματεύεται τον ρόλο του Σίτι μετά το Brexit η Κομισιόν

Δεν διαπραγματεύεται τον ρόλο του Σίτι μετά το Brexit η Κομισιόν

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανένα περιθώριο δεν προτίθεται να αφήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Βρετανία για να συμπεριλάβει η τελευταία τον κλάδο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε μια ενδεχόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μετά το Brexit. Αξιωματούχοι της Κομισιόν απέρριψαν κάθε πιθανότητα να διατηρήσει το Σίτι του Λονδίνου την ελεύθερη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίου που δικαιούται κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. «Μας ξεκαθάρισαν ότι κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο», δήλωσε ένας από τους εκπροσώπους του Σίτι που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συναντήσεις μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων και Βρετανών χρηματοοικονομικών παραγόντων. Αλλά η Κομισιόν έχει ξεκαθαρίσει, σύμφωνα με πηγές του Reuters, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν ελεύθερα οι τράπεζες και οι επενδυτικές εταιρείες του Σίτι στην Ενωση, διότι η Βρετανία έχει λάβει την απόφαση να αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Η απόρριψη της Κομισιόν αποτελεί ισχυρό πλήγμα για το Σίτι του Λονδίνου, το υπ’ αριθμόν 2 ισχυρότερο χρηματοοικονομικό κέντρο μετά τη Wall Street, που κινδυνεύει να χάσει το κύρος του λόγω Brexit. Οι επιπτώσεις στο Σίτι θα γίνουν αισθητές μετά το Brexit, ανεξαρτήτως αν υπάρξει ή όχι εμπορική συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Βρυξελλών, σύμφωνα με την εμπιστευτική έρευνα της κυβέρνησης Μέι που διέρρευσε προχθές στον Τύπο.

Παράγοντες του βρετανικού χρηματοοικονομικού κλάδου προσπαθούν να περιορίσουν τις απώλειες όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι προτάσεις του Σίτι του Λονδίνου ήταν αρκετά ενδελεχείς για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια μακροπρόθεσμη συμφωνία με την Ε.Ε. μετά το Brexit. Στο πλαίσιο της προτεινόμενης συμφωνίας θα διατηρούνταν η στενή συνεργασία των ρυθμιστικών αρχών της Βρετανίας και των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ε.Ε., διατηρώντας κριτήρια ανάλογα με αυτά που ισχύουν διεθνώς.

Εν τω μεταξύ, μεγάλες τράπεζες έχουν ήδη σχεδιάσει τη μεταφορά δραστηριοτήτων από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη. Ενδιαφέρον μετεγκατάστασης έχει, επίσης, εκδηλωθεί για το Παρίσι, που είναι πρόθυμο να πάρει ένα κομμάτι από την πίτα του βρετανικού χρηματοοικονομικού κλάδου. Τραπεζικοί παράγοντες προειδοποιούν, μάλιστα, ότι τα χρονικά περιθώρια για τη μετεγκατάσταση μονάδων και στελεχών σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι πολύ στενά. Καταληκτική ημερομηνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. είναι η 29η Μαρτίου 2019.

Το Σίτι του Λονδίνου αντιπροσωπεύει σχεδόν το 11% του βρετανικού ΑΕΠ και απασχολεί πάνω από 2,2 εκατ. άτομα, όπως αναφέρει το λόμπι TheCityUK στην επίσημη ιστοσελίδα του. Το βρετανικό Δημόσιο εισπράττει περισσότερους φόρους από το Σίτι του Λονδίνου, συγκριτικά με κάθε άλλο κλάδο της οικονομίας. Το εμπορικό του πλεόνασμα είναι μεγαλύτερο από το αθροιστικό πλεόνασμα όλων των υπολοίπων κλάδων της οικονομίας. Το 37% των κινητών αξιών στην Ευρώπη τελεί υπό διαπραγμάτευση στο Σίτι του Λονδίνου, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το Παρίσι που είναι ο σημαντικότερος ανταγωνιστής του. Το Λονδίνο παίζει κυρίαρχο ρόλο στον ευρωπαϊκό κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής που διαχειρίζεται κεφάλαια 5,2 τρισ. δολαρίων.

Παρόμοια με τη στάση της Κομισιόν ήταν η θέση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, όπως φάνηκε στην πρόσφατη γαλλοβρετανική σύνοδο. Τόνισε, μάλιστα, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ευνοϊκή συμφωνία για το Σίτι του Λονδίνου μετά το Brexit, διότι έτσι θα αποδυναμώνονταν οι αρχές της ενιαίας αγοράς. «Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στην ενιαία αγορά, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Αλλά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεισφέρετε στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και να αποδεχθείτε τον κομβικό ρόλο των Βρυξελλών», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στις 18 Ιανουαρίου σε εκδήλωση στη Στρατιωτική Ακαδημία του Σάντχερστ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή