Ασπίδα έναντι κυρώσεων το πετρέλαιο για τη Ρωσία

Ασπίδα έναντι κυρώσεων το πετρέλαιο για τη Ρωσία

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ημέρες αφότου δόθηκε στη δημοσιότητα η νέα «μαύρη λίστα» στην οποία περιλαμβάνονται Ρώσοι αξιωματούχοι και επιχειρηματίες, την οποία συνέταξε η Ουάσιγκτον, ο οίκος Moody’s προεξοφλεί ότι τυχόν κυρώσεις που θα επιβληθούν δεν θα πλήξουν τη ρωσική οικονομία, ούτε θα μπορέσουν να αποτρέψουν την πιστοληπτική αναβάθμιση της Ρωσίας.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η Moody’s τόνισε χθες πως ούτε ένας νέος γύρος κυρώσεων ανάλογος εκείνων που γονάτισαν τη Βενεζουέλα και την εμπόδισαν να αναχρηματοδοτήσει το χρέος δεν μπορεί να αποτρέψει την έξοδο των ρωσικών ομολόγων από το καθεστώς των «ομολόγων σκουπιδιών». Ο λόγος, όμως, είναι, σύμφωνα με τη Moody’s, ότι η ρωσική οικονομία ανακάμπτει, ενώ η χώρα έχει συγκεντρώσει εκ νέου αρκετά συναλλαγματικά διαθέσιμα, που της επιτρέπουν να αποπληρώσει όσα ομόλογα λήγουν εντός των επόμενων 18 μηνών. Ως εκ τούτου, η Moody’s έχει ήδη χαρακτηρίσει «θετική» την προοπτική της ρωσικής οικονομίας, προλειαίνοντας το έδαφος για την πιστοληπτική αναβάθμισή της μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες. Σε τηλεφωνική της συνέντευξη στο Bloomberg, η Κριστίν Λίντοου, αναλύτρια της Moody’s, επισήμανε ότι «οι ανάγκες της κυβέρνησης για χρηματοδότηση είναι τόσο περιορισμένες, ώστε, ουσιαστικά, μπορεί να βασισθεί αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά για να χρηματοδοτήσει το έλλειμμά της». Σε ό,τι αφορά τις ανάγκες της Ρωσίας για δανεισμό σε ξένο νόμισμα, η ίδια αναλύτρια εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα υπάρξει επαρκής ζήτηση από επενδυτές σε άλλες χώρες, εκτός των ΗΠΑ».

Τόσο η Moody’s όσο και η S&P έχουν υποβαθμίσει τα ρωσικά ομόλογα στο επίπεδο των «ομολόγων σκουπιδιών» από τις αρχές του 2015, όταν η Ρωσία διολίσθαινε σε ύφεση, όχι τόσο υπό το βάρος των κυρώσεων που της είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ και η Ε.Ε., όσο κυρίως εξαιτίας του φθηνού πετρελαίου. Τρία χρόνια μετά, όμως, η ρωσική οικονομία αναπτύσσεται με υγιείς ρυθμούς, ο πληθωρισμός έχει τιθασευθεί, ενώ η πρόσφατη αύξηση των τιμών του πετρελαίου αυξάνει τα έσοδα της πετρελαιοπαραγωγού χώρας. Οπως, πάντως, τόνισε η κ. Λίντοου, «αν η τιμή του “μαύρου χρυσού” επανέλθει σε επίπεδα κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι, θα μπορούσε να εκτρέψει την τροχιά της Ρωσίας προς την πιστοληπτική αναβάθμιση καθώς θα περιόριζε τη δυνατότητα της χώρας να αναπληρώσει τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα». Σημειωτέον ότι η Moody’s προβλέπει πως οι τιμές του πετρελαίου θα κυμανθούν από 40 έως 60 δολάρια το βαρέλι μέσα στην επόμενη διετία. Ως εκ τούτου, ο εν λόγω οίκος δεν αποκλείεται να αναθεωρήσει την πρόθεσή του για αναβάθμιση της ρωσικής οικονομίας, «αν ορισμένες κυρώσεις που δεν μπορούμε να φανταστούμε προκαλέσουν ανατροπή στις συνθήκες της αγοράς, κάτι που φαίνεται αρκετά απίθανο».

Ασπίδα έναντι κυρώσεων το πετρέλαιο για τη Ρωσία-1

Αναφορικά, πάντως, με την τελευταία «μαύρη λίστα» της Ουάσιγκτον, η αναλύτρια της Moody’s δηλώνει «έκπληκτη» που το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δεν έδωσε καμία πληροφορία περί του τι είδους επιπτώσεις μπορεί να συνεπάγεται για κάποιον Ρώσο το να δει το όνομά του στη λίστα. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα ακολουθήσει νέος γύρος κυρώσεων κατά της Ρωσίας ως ποινή για την ανάμειξή της στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, που ανέδειξαν πρόεδρο της υπερδύναμης τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σε τροχιά ανάπτυξης

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και των τιμών του πετρελαίου, που αντιπροσωπεύουν σημαντική μερίδα των εσόδων της Ρωσίας, έχει βοηθήσει τη ρωσική οικονομία να επιστρέψει σε υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, τόσο το 2017 όσο και το τρέχον έτος το ρωσικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,7% και η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 1,8% μέσα στο 2019. Η κεκτημένη ταχύτητα που είχε αποκτήσει η ρωσική οικονομία το δεύτερο εξάμηνο του 2016 χαρακτήρισε και το 2017, κυρίως χάρη στην ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης. Οπως επισημαίνει σε σχετική έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα, η χώρα παρέμεινε προσηλωμένη στην πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενώ παράλληλα η Τράπεζα της Ρωσίας διατήρησε σε όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους χαλαρή νομισματική πολιτική. Το τελευταίο τρίμηνο του 2017 μείωσε το βασικό επιτόκιο από το 10% στο 8,25%. Εξάλλου, η ανεργία έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με τα χαμηλότερα ποσοστά να εντοπίζονται στη Μόσχα και στην Πετρούπολη, 1,3% και 1,7%, αντιστοίχως. Οπως, πάντως, επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα, παρά τη γενικότερη βελτίωση που παρουσιάζει ο τραπεζικός τομέας της Ρωσίας σε σύγκριση με τα χρόνια της κρίσης, οι κρατικές ενισχύσεις που αναγκάστηκε να χορηγήσει το κράτος σε δύο ιδιωτικές τράπεζες τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο προδίδουν ότι το τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας παραμένει εύθραυστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή