Mοντέλο διάσωσης μέσω ESM προτείνει ο Ρέγκλινγκ

Mοντέλο διάσωσης μέσω ESM προτείνει ο Ρέγκλινγκ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα μπορούσε να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο όσον αφορά τη διάσωση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, εκχωρώντας τους οικονομική βοήθεια, αφού θα έχει μεσολαβήσει για να γίνει αυτόματη αναδιάρθρωση χρέους, πρότεινε ο επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ, σε ομιλία που πραγματοποίησε στη Σλοβενία. Αν η Ευρώπη συμφωνήσει σε ένα τέτοιο ρυθμιστικό πλαίσιο, ο ESM θα μπορούσε να εκπονήσει την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους και να μεσολαβήσει στην οργάνωση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον δανειζόμενο και στους πιστωτές, ώστε να βρεθεί δίκαιη λύση για όλους, διευκρίνισε ο κ. Pέγκλινγκ.

Ανάλογη πρόταση έχει προωθηθεί από τη Γερμανία και παραπέμπει στην αρχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να μην εκχωρεί οικονομική βοήθεια σε μια χώρα αν το χρέος της δεν είναι βιώσιμο. Είναι ο λόγος που το ΔΝΤ αρνήθηκε να εμπλακεί στο τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας προσεγγίζει το 200% και είναι το υψηλότερο από κάθε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωζώνης.

Η Γερμανία είχε προτείνει, επίσης, να θεσμοθετηθεί η αυτόματη αναδιάρθρωση χρέους ενός κράτους-μέλους της Ευρωζώνης που χάνει την πρόσβαση στις αγορές κρατικών ομολόγων, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθεί οικονομική βοήθεια από τον ESM. Αυτόματη αναδιάρθρωση χρέους θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, για παράδειγμα, με την παράταση της λήξης των ομολόγων. «Ο ESM θα μπορούσε να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στη διαχείριση κρίσεων αν τα κράτη-μέλη αποφασίσουν να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, βάσει του οποίου θα γίνονται πιο αποτελεσματικοί και διαφανείς συμβιβασμοί με ιδιώτες πιστωτές», ανέφερε ο επικεφαλής του ESM στη χθεσινή ομιλία του.

Αποστολή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), προς το παρόν, είναι να δανείζει σε κράτη-μέλη που έχουν αποκλειστεί από τις αγορές, με αντάλλαγμα την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θεωρούνται απαραίτητες για την επανεκκίνηση των οικονομιών τους. Βάσει αυτών των προϋποθέσεων, ο ESM παρείχε βοήθεια στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στην Κύπρο. Κανένας δεν είχε φανταστεί πριν από την κρίση δημοσίου χρέους στην Ευρωζώνη ότι κράτη-μέλη της μπορεί να χρειαστούν οικονομική βοήθεια. Στην Ελλάδα, ειδικότερα, έγινε «κούρεμα» χρέους στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή στα ομόλογα που διατηρούσαν υπό την κατοχή τους επενδυτές, κατά το ήμισυ. Ηταν η πρώτη φορά που χρεοκόπησε ένα κράτος-μέλος της Ευρωζώνης, οδηγώντας στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ομολόγων του κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή