Παραμένουν οι πιέσεις σε δολάριο και κρατικά ομόλογα

Παραμένουν οι πιέσεις σε δολάριο και κρατικά ομόλογα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) αποφάσισε στη διήμερη συνεδρίαση, που ολοκληρώθηκε αργά την Τετάρτη, τη διατήρηση του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου fed funds rate στην περιοχή του 1,25-1,50%. Εντούτοις, το γενικότερο ύφος της επίσημης ανακοίνωσης θεωρήθηκε από τις αγορές πιο «επιθετικό» από το αναμενόμενο, με την προθεσμιακή αγορά να αναθεωρεί ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την περαιτέρω πορεία των αμερικανικών επιτοκίων. Χαρακτηριστικά, η τιμολόγηση των προθεσμιακών συμβολαίων στην ομοσπονδιακή διατραπεζική αγορά (federal funds futures) προεξοφλεί με σχεδόν 100% πιθανότητα μία νέα αύξηση 25 μ.β. στο fed funds rate στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής τον Μάρτιο και σχεδόν τρεις συνολικά επιτοκιακές αυξήσεις μέχρι το τέλος του έτους, έναντι δύο, μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας και η αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών και των επενδύσεων κατά το διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη συνεδρίαση τον Δεκέμβριο χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα ισχυρή («solid»). Επίσης, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών τους τελευταίους μήνες, με την αρμόδια επιτροπή να εκφράζει την εκτίμηση για ανοδική πορεία του πληθωρισμού σε ετήσια βάση το τρέχον έτος. Το σχετικά «επιθετικό» ύφος της ανακοίνωσης, σε συνδυασμό με τα νέα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ αλλά και την Ευρωζώνη, διατήρησαν υπό πίεση τις τιμές των κυβερνητικών τίτλων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τις αντίστοιχες αποδόσεις να ανέρχονται σε νέα υψηλά.

Πτωτικά κινήθηκαν και τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια τις τελευταίες ημέρες, λόγω ανησυχιών ότι η προοπτική υψηλότερων επιτοκίων αυξάνει το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων πλήττοντας τα κέρδη τους. Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο συνέχισε να δέχεται πιέσεις τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα. Οι επενδυτές θεωρούν ότι, λόγω θετικών οικονομικών προοπτικών, μεγάλες κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών του G10 θα ακολουθήσουν (ή θα συνεχίσουν να ακολουθούν) τη Fed σε εφαρμογή μιας λιγότερο επεκτατικής πολιτικής, με αποτέλεσμα το δολάριο να χάνει σταδιακά το λεγόμενο επιτοκιακό πλεονέκτημα έναντι άλλων κύριων νομισμάτων. Η ανησυχία για εφαρμογή από τις ΗΠΑ μέτρων προστατευτισμού στο εμπόριο επηρεάζει επίσης αρνητικά το δολάριο. Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κατέγραψε υψηλό 1,2522 την Πέμπτη, πριν υποχωρήσει την επόμενη ημέρα στην περιοχή του 1,2480, παραμένοντας όμως κοντά στο υψηλό τριών ετών 1,2536 που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα εν μέσω αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης και την προοπτική σταδιακής απεξάρτησης της ΕΚΤ από μέτρα αντισυμβατικής νομισματικής πολιτικής.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή