Κάτω από τις 8.000 δολάρια κατρακύλησε η τιμή του bitcoin

Κάτω από τις 8.000 δολάρια κατρακύλησε η τιμή του bitcoin

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελεύθερη πτώση του bitcoin χθες δικαίωσε όσους ήταν επιφυλακτικοί απέναντι στην αιφνίδια άνοδο των κρυπτονομισμάτων τον τελευταίο χρόνο. Αρκετοί, μάλιστα, μιλούσαν απερίφραστα για «φούσκα». Διάφορες αρνητικές ειδήσεις φρέναραν την ιλιγγιώδη άνοδο του bitcoin. Χθες, το bitcoin διολίσθησε κατά 12% και διαμορφώθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα από 8.000 δολάρια. Ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί δήλωσε στο Bloomberg ότι σύντομα η αξία του θα αγγίξει το πραγματικό γι’ αυτήν επίπεδο, δηλαδή το μηδέν. Από το ιστορικό υψηλό των σχεδόν 20.000 δολαρίων που καταγράφηκε στα μέσα Δεκεμβρίου, το bitcoin έχει χάσει το 60% της αξίας του. Αυτήν την εβδομάδα υποχώρησε κατά 30%. Πτωτική πορεία ακολουθούν, παράλληλα, και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Η συνολική αξία τους έχει υποχωρήσει στα 385 δισ. δολάρια, αντανακλώντας πτώση κατά το ήμισυ από τα υψηλά του Ιανουαρίου. Το ethereum και το ripple παρουσίασαν χθες απώλειες 23% και 31%, αντίστοιχα, σύμφωνα με την Coinmarketcap.com.

Ινδία, Ιαπωνία

Η απαγόρευση της χρήσης του bitcoin ως μέσου συναλλαγών από την Ινδία και η κλοπή 400 εκατ. δολαρίων σε κρυπτονομίσματα ΝΕΜ από το ιαπωνικό ανταλλακτήριο Coincheck ήταν κάποιοι από τους παράγοντες που κλόνισαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, τρέποντάς τους σε μαζική φυγή. Η Ιαπωνία έχει αναγνωρίσει το bitcoin ως νόμιμο μέσο συναλλαγών, και αυτό το γεγονός δημιουργεί αμφιβολίες για την ασφάλειά του. Ο Ινδός υπουργός Οικονομικών Αρούν Τζέτλεϊ δήλωσε ότι εγκληματικές ενέργειες, όπως το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», μπορούν να πραγματοποιηθούν με τη χρήση κρυπτονομισμάτων.

Εν συνεχεία, η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης Facebook απέσυρε όλες τις διαφημίσεις ψηφιακών νομισμάτων από το δίκτυό της. Προειδοποιητικά σημάδια ως προς την καχυποψία για την αξιοπιστία των ψηφιακών νομισμάτων είχαν αρχίσει να γίνονται αντιληπτά από τον Νοέμβριο του 2017, όταν η κινεζική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την απαγόρευση των εκδόσεων νέων ψηφιακών νομισμάτων.

Πριν από έναν μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway Γουόρεν Μπάφετ δήλωσε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC ότι τα «κρυπτονομίσματα θα έχουν κακό τέλος».

Ελλιπής εποπτεία

Τα ψηφιακά νομίσματα δεν υπάγονται σε κάποιο συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο, ούτε υιοθετούν τις αρχές κάποιας συγκεκριμένης νομισματικής πολιτικής. Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που οι επενδυτές κατέφυγαν στο bitcoin και στα υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα. Επίσης, αρκετές επενδύσεις δεν προσέφεραν ελκυστικές αποδόσεις μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Η επεκτατική πολιτική που υιοθέτησαν οι κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού οδήγησαν σε ιδιαίτερα χαμηλές αν όχι αρνητικές αποδόσεις τα κρατικά ομόλογα. Την ίδια ώρα, υποτονικές ήταν οι επιδόσεις στην αγορά των εμπορευμάτων, όπως το πετρέλαιο ή ο χρυσός. Μερίδα επενδυτών έστρεψαν, ως εκ τούτου, την προσοχή τους σε επενδύσεις που θα μπορούσαν να τους αποφέρουν περισσότερα χωρίς να εξαρτώνται από τις αποφάσεις μιας κεντρικής τράπεζας. Υπάρχουν, όμως, μεγάλα κενά στο κανονιστικό πλαίσιο των χωρών. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Εβαλντ Νοβότνι είχε πει πως είναι αναγκαία η επιβολή ρυθμιστικού πλαισίου για τα ψηφιακά νομίσματα, ώστε να αντιμετωπίζεται το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».

«Το bitcoin αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα», σχολιάζει στο Bloomberg ο Λούκμαν Ουτουνούγκα, αναλυτής στην επενδυτική εταιρεία Forextime. Προφήτης, τέλος, αποδεικνύεται ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζότζεφ Στίγκλιτζ, ο οποίος είχε εκφράσει αμφιβολίες για το αν θα συνεχιζόταν το ράλι του bitcoin το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή