3,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μπορεί να χαθούν στη Γερμανία λόγω των ρομπότ

3,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μπορεί να χαθούν στη Γερμανία λόγω των ρομπότ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας απειλείται η Γερμανία, εξαιτίας της αυτοματοποίησης, δηλαδή της χρήσης ρομπότ και λογισμικού στην αλυσίδα παραγωγής. Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Συνδέσμου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Bitkom, έως και 3,4 εκατ. θέσεις εργασίας μπορεί να χαθούν εξαιτίας της αυτοματοποίησης έως το 2022. Μάλιστα, προβλέπεται ότι μία στις τέσσερις επιχειρήσεις με προσωπικό τουλάχιστον 20 άτομα θα κινδυνεύσει να κλείσει. Αν και η απασχόληση στη Γερμανία βρίσκεται σε επίπεδο-ρεκόρ, με 44,5 εκατ. εργαζομένους, η μελέτη της Bitcom υποδηλώνει ότι οι καλές εποχές μπορεί να φθάνουν στο τέλος τους.

Ο επικεφαλής του οργανισμού Αχιμ Μπεργκ φέρνει ως παράδειγμα την περίπτωση του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που μεταμορφώθηκαν από την αυτοματοποίηση. Στον κλάδο χάθηκε το 90% των θέσεων εργασίας μέσα σε 15 χρόνια. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 απασχολούνταν στις γερμανικές τηλεπικοινωνίες 200.000 άνθρωποι και σήμερα απασχολούνται μόλις 20.000. Οι επόμενοι κλάδοι που αναμένεται να επηρεαστούν είναι ο τραπεζικός, ο ασφαλιστικός, τα χημικά και η φαρμακοβιομηχανία. Αλλα παραδείγματα είναι οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, των οποίων την εργασία θα αναπληρώσει η εφαρμογή αλγορίθμων, αλλά και οι οδοντοτεχνίτες, καθώς ομοιώματα δοντιών μπορούν να κατασκευαστούν πλέον μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing).

Αντιδράσεις

Την Παρασκευή, πάντως, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Γερμανίας απέρριψε τις προβλέψεις της εν λόγω μελέτης. Η Γερμανία δεν θα αντιμετωπίζει πρόβλημα μείωσης της ζήτησης εργασίας. Αντιθέτως, η σημερινή προσφορά εργασίας δεν αρκεί για να ικανοποιήσει τη ζήτηση σε προσωπικό υψηλών δεξιοτήτων. Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Μάρτιν Βανζλέμπεν τόνισε τη σημασία των νέων επιχειρηματικών μοντέλων και της συνεχούς εκπαίδευσης. Ο σύνδεσμός της μηχανολογικής βιομηχανίας σχολίασε με παρόμοιο τρόπο τη μελέτη, λέγοντας ότι η αυτοματοποίηση θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας.

O επικεφαλής της Bitkom επιμένει και εφιστά την προσοχή των Γερμανών πολιτικών, διότι θεωρεί ότι κακώς περιστρέφονται οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης γύρω από τις συντάξεις και τις απολαβές των γιατρών, ενώ το αντικείμενο της συζήτησης θα έπρεπε να είναι η τεχνητή νοημοσύνη και οι επιπτώσεις που θα προκαλέσει. Υπενθυμίζεται ότι τα μεγαλύτερα κόμματα της Γερμανίας έχουν δεσμευθεί να αναβαθμίσουν τις διαδικτυακές υποδομές της χώρας έως το 2025. Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα έχει προτείνει την προσθήκη αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Μεταφορών και τη μετατροπή του σε υπουργείο Μεταφορών και Ψηφιοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή