Αποζημιώσεις 4,5 δισ. ευρώ θα καταβάλει η Tesco στις γυναίκες υπαλλήλους της

Αποζημιώσεις 4,5 δισ. ευρώ θα καταβάλει η Tesco στις γυναίκες υπαλλήλους της

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 4,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αναγκαστεί να καταβάλει η βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco εν είδει αποζημιώσεων, ώστε να εξισώσει εκ των υστέρων τους μισθούς των γυναικών υπαλλήλων της με εκείνους των ανδρών. Σύμφωνα με την εταιρεία νομικών Leight Day, η Tesco καταβάλλει στους άνδρες υπαλλήλους της που δουλεύουν στις αποθήκες της αμοιβές σημαντικά υψηλότερες από εκείνες των γυναικών υπαλλήλων της που απασχολούνται στα καταστήματά της. Ετσι, η βρετανική αλυσίδα, που είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα, καθώς απασχολεί πάνω από 310.000 υπαλλήλους, βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης που έχει ξεσπάσει στη Βρετανία σχετικά με την ισότητα στις αποδοχές γυναικών και ανδρών.

Την αφορμή για τη διαμάχη έδωσε τον περασμένο μήνα η παραίτηση της Κάρι Γκράτσι, συντάκτριας θεμάτων Κίνας στο BBC, που κινητοποίησε τις Αρχές και οδήγησε στη διεξαγωγή έρευνας για την ανισότητα στις αμοιβές. Το θέμα έφτασε να απασχολήσει τον Βρετανό υπουργό Επιχειρήσεων, Γκρεγκ Κλαρκ, που δήλωσε έκπληκτος από την κλίμακα των αιτημάτων αποζημίωσης προς την Tesco. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας υποστήριξε ότι η Tesco δεν έχει λάβει ακόμη κανένα αίτημα, ενώ τόνισε πως «η Tesco ήταν ανέκαθεν το κατάλληλο μέρος για να σταδιοδρομήσουν οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου, προέλευσης ή μορφωτικού επίπεδου, και εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι συνάδελφοί μας πληρώνονται δίκαια και ισότιμα για τη δουλειά που κάνουν». Εν τω μεταξύ, η μετοχή της Tesco είχε αρχίσει να υποχωρεί κατά 3% στην αρχή της συνεδρίασης, αλλά αργότερα σημείωσε άνοδο 0,6%.

Η εταιρεία Leight Day, που σημειωτέον έχει αναλάβει ανάλογες υποθέσεις αιτημάτων στις ανταγωνίστριες της Tesco, όπως η αλυσίδα Sainsbury’s και ο βρετανικός βραχίονας της Walmart, υπολογίζει ότι οι αμοιβές των ανδρών υπαλλήλων της Tesco υπερβαίνουν περίπου εκείνες των γυναικών κατά 12,43 ευρώ την ώρα. Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια μιας χρονιάς η διαφορά ανάμεσα στον μισθό μιας υπαλλήλου από τον μισθό ενός άνδρα υπαλλήλου της φθάνει τις 5.654 ευρώ. Εκτιμά, άλλωστε, ότι περισσότερες από 200.000 γυναίκες υπάλληλοι αμείβονται λιγότερο απ’ ό,τι δικαιούνται. Η εν λόγω εταιρεία νομικών έχει αρχίσει να συντάσσει και να υποβάλει αιτήματα για λογαριασμό πελατών της, μέσω της εταιρείας μεσολάβησης ACAS. Η υποβολή του σχετικού αιτήματος είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία προσφυγής στο Δικαστήριο Εργατικών Δικαιωμάτων. Στελέχη της εταιρείας νομικών Ashurst εκτιμούν ότι αν ευοδωθούν οι απαιτήσεις των υπαλλήλων της Tesco, θα ακολουθήσει κύμα αντίστοιχων αιτημάτων από συναδέλφους τους σε άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ή καταστημάτων λιανικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή