ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επιχείρηση ανανέωσης του Twitter αύξησε την αξία της μετοχής του

i-epicheirisi-ananeosis-toy-twitter-ayxise-tin-axia-tis-metochis-toy-2232419

O γνωστός ιστοχώρος κοινωνικής δικτύωσης Twitter εμφάνισε κέρδη πρώτη φορά στην ιστορία του. Αποτέλεσμα ήταν η τιμή της μετοχής του να σημειώσει άνοδο χθες στην αμερικανική αγορά έως και κατά 17%. Οι βασικοί λόγοι που συνέβαλαν στην κερδοφορία του Twitter ήταν η βελτίωση στην ομώνυμη εφαρμογή του και η προσθήκη περιεχομένου σε μορφή βίντεο. Αυτό το βίντεο πείθει τους διαφημιστές να αυξήσουν τις δαπάνες τους και να προβάλουν έτι περαιτέρω τους πελάτες τους στο κοινωνικό δίκτυο. Τα κέρδη του Twitter ήταν τα πρώτα στα τελευταία τέσσερα τρίμηνα. Η άνοδος της τιμής της μετοχής του ήταν η μεγαλύτερη από το ντεμπούτο του ομίλου στο χρηματιστήριο το 2013. Το δ΄ τρίμηνο τα έσοδα ανήλθαν 2% στα 731,6 εκατ. δολάρια συγκριτικά με το 2016. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 91,1 εκατ. δολάρια ή 12 σεντς ανά μετοχή, όταν το τέταρτο τρίμηνο του 2016 είχε ζημίες 167,1 εκατ. δολαρίων.

Προβλέψεις

Οι πωλήσεις της εταιρείας Τwitter ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Αυτή η εξέλιξη δικαιώνει τις προσπάθειες ανασυγκρότησης των δραστηριοτήτων της εταιρείας από τον διευθύνοντα σύμβουλό της Τζακ Ντόρσεϊ. Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι οι αυξημένες πωλήσεις δεν συνδέονται και με δραστική αύξηση στον αριθμό χρηστών του κοινωνικού δικτύου του Twitter, του οποίου ένας από τους διασημότερους είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Το τέταρτο τρίμηνο του 2017, ο αριθμός των χρηστών βρισκόταν στα επίπεδα των 330 εκατ. παγκοσμίως, δηλαδή περίπου στα επίπεδα του τρίτου τριμήνου. Οι αναλυτές είχαν κάνει πρόβλεψη για περισσότερους. Η εταιρεία απέδωσε αυτήν τη στασιμότητα εν μέρει στο ότι επιτάχυνε τις δραστηριότητές της, που αφορούσαν την καταπολέμηση ιών, κακόβουλης δράσης και ψευδεπίγραφων λογαριασμών.

Οπως παρατηρούν ειδικοί του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας, τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα έχουν θετικό αντίκτυπο στην εικόνα της εταιρείας. Ο όμιλος του Τwitter το δεύτερο εξάμηνο του 2017 προσπάθησε να εξηγήσει πώς οι λογαριασμοί του που σχετίζονται με τη Ρωσία επηρέασαν το περιεχόμενο του κοινωνικού δικτύου για τις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ. Συν τοις άλλοις, στο πλαίσιο των προσπαθειών μετασχηματισμού και αναβάθμισης του κοινωνικού δικτύου, ο Τζακ Ντόρσεϊ ενδιαφέρεται να επεκτείνει το πεδίο δράσης του. Στόχος του είναι να μπορούν, μέσω του Twitter, οι χρήστες να μπορούν επί τόπου να μάθουν τι «τρέχει» στον κόσμο μέσω υπηρεσίας live streaming. Τις υπηρεσίες αυτές θα τις εξασφαλίσει ο κ. Ντόρσεϊ μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ομοσπονδίες και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι την προηγούμενη διετία ο όμιλος του Τwitter αποδύθηκε σε δραστικές περικοπές δαπανών. Εχοντας κέρδη, πλέον, θα κάνει επενδύσεις, ώστε να μπορέσει να έχει ακόμα πιο αφοσιωμένους χρήστες.