Αμεση κατάργηση ευρωπαϊκών κανόνων μετά το Brexit

Αμεση κατάργηση ευρωπαϊκών κανόνων μετά το Brexit

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αυτόματη κατάργηση των ευρωπαϊκών κανόνων στον χρηματοοικονομικό και στον αγροτικό κλάδο αλλά και την αποχώρηση της Βρετανίας από την τελωνειακή ένωση αμέσως μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου για το Brexit σχεδιάζει η Τερέζα Μέι. Η Βρετανή πρωθυπουργός θέλει να δώσει ηχηρή απάντηση σε όσους την κατηγορούν για ελλιπή προετοιμασία της χώρας για τη μετά Brexit εποχή, καθώς και για υποχωρητικότητα στις διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την Ε.Ε.

Εδώ και αρκετό καιρό, η κ. Μέι έχει τεθεί στο στόχαστρο αρκετών μελών του Συντηρητικού Κόμματος, που θέλουν η Βρετανία να υιοθετήσει σκληρή στάση απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους της, προχωρώντας στην πλήρη απόσχιση της χώρας από την Ε.Ε. Είναι οι υποστηρικτές του «σκληρού» Brexit. Σύμφωνα με τα σχέδια της κ. Μέι, που διέρρευσαν χθες στον Τύπο, η Βρετανία θα καταργήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες που είναι ανεπιθύμητοι από τον χρηματοοικονομικό κλάδο, μόλις παρέλθει η μεταβατική περίοδος για το Brexit, πιθανότατα, το 2021. Συζητείται, παράλληλα, η απόσχιση της Βρετανίας από την τελωνειακή ένωση για να μπορεί η χώρα να συνάπτει εμπορικές συμφωνίες με κράτη εκτός της Ε.Ε., σύμφωνα με ανώνυμες πηγές του πρακτορείου Bloomberg και της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Politico.

Αυτή η διαρροή έρχεται μία ημέρα έπειτα από δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο οι Βρυξέλλες εξετάζουν τον αποκλεισμό της Βρετανίας από τμήματα της ενιαίας αγοράς, όταν δεν θα συμμορφώνεται με τους ισχύοντες κανόνες στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου για το Brexit. Η καταληκτική ημερομηνία για το Brexit είναι τέλη Μαρτίου του 2019 και η μεταβατική περίοδος για την προσαρμογή της εκτός Ε.Ε αναμένεται να κρατήσει δύο χρόνια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, η Κομισιόν δεν αφήνει κανένα περιθώριο στη Βρετανία να μη συμμορφωθεί με την κοινοτική νομοθεσία μέχρι να αποχωρίσει οριστικά από την Ε.Ε., στερώντας από το Λονδίνο το δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη. Προβλέπονται, μάλιστα, κυρώσεις, όπως η διακοπή της πρόσβασης του Σίτι του Λονδίνου στην ενιαία αγορά ή η αναστολή στα δικαιώματα λειτουργίας των αεροπορικών εταιρειών.

Οι προτάσεις της κ. Μέι αναμένεται να συμπεριληφθούν στις συζητήσεις για τους στόχους που θα πρέπει να τεθούν όσον αφορά τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με την Ε.Ε. Το σχέδιο της κ. Μέι για την αυτόματη κατάργηση της κοινής αγροτικής πολιτικής, των ευρωπαϊκών κανόνων στον χρηματοοικονομικό κλάδο και στο εμπόριο θα μπορούσε για γεφυρώσει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί με τους υπέρμαχους του «σκληρού» Brexit. Τα πιο γνωστά μέλη αυτής της «ομάδας» είναι ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκρόυοβ και ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή