Ιταλία: Ζημίες ύψους 3,5 δισεκ. ευρώ το 2017 η τράπεζα Monte dei Paschi

Ιταλία: Ζημίες ύψους 3,5 δισεκ. ευρώ το 2017 η τράπεζα Monte dei Paschi

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena (MPS) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κατέγραψε ζημία ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2017, εξαιτίας της διαγραφής απαιτήσεων κατά πελατών της, της μείωσης των εσόδων της και άλλων έκτακτων χρηματοοικονομικών πράξεων.

Το πιστωτικό ίδρυμα της Τοσκάνης απέφυγε την πτώχευση πέρυσι χάρη σε μια διάσωση ύψους 8,1 δισεκ. ευρώ, εντός των ορίων της οποίας το ιταλικό κράτος προχώρησε σε ανακεφαλαιοποίηση ύψους 3,9 δισεκ. ευρώ, ποσού που προστέθηκε στο κεφάλαιο της αρχαιότερης τράπεζας τον κόσμο που παραμένει σε λειτουργία, ενώ ο ιδιωτικός τομέας επωμίστηκε το υπόλοιπο κόστος.

Η τράπεζα παρέγραψε μη εξυπηρετούμενα δάνεια και άλλους πόρους ύψους 5,5 δισεκ. ευρώ, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει χορηγήσει, ύψους 24 δισεκ. ευρώ. Με αυτή την κίνηση, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα διατηρήσει στα βιβλία της η MPS θα μειωθεί στα 21 δισεκ. ευρώ φέτος.

Το τέταρτο τρίμηνο η MPS προχώρησε στη διαγραφή 170 εκατ. ευρώ λόγω της πώλησης μιας θυγατρικής εταιρείας της για τη συλλογή χρεών και δαπάνησε επίσης 166 εκατ. ευρώ για νομικά κόστη.

Η Μόντε Πάσκι, η οποία κατέγραψε ζημία 3,2 δισεκ. ευρώ το 2016, έχει θέσει ως στόχο να επιτύχει λειτουργικό κέρδος ύψους 570 εκατ. ευρώ το 2019, βάσει του σχεδίου της αναδιάρθρωσής της που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εγκριθεί η διάσωσή της.

Η ιταλική τράπεζα, που πέρυσι μείωσε τα δάνειά της προς πελάτες κατά το ένα πέμπτο, ανέφερε επίσης ότι τα λειτουργικά της έσοδα μειώθηκαν κατά 6% και οι λειτουργικές ζημίες της αυξήθηκαν κατά 49%. Μπόρεσε να μειώσει τα λειτουργικά της κόστη κατά 3%.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή