Πτώση στις αγορές λόγω ανησυχιών αύξησης πληθωρισμού

Πτώση στις αγορές λόγω ανησυχιών αύξησης πληθωρισμού

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εβδομάδα που διανύσαμε, σημαντική πτώση σημειώθηκε στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές και μεγάλη αύξηση της μεταβλητότητας, με τον αμερικανικό δείκτη S&P 500 να χάνει σωρευτικά σχεδόν 9,0% τις τελευταίες 6 συνεδριάσεις έως και την Πέμπτη (η συγγραφή του παρόντος άρθρου έγινε το πρωί της Παρασκευής). Οι μαζικές πωλήσεις στις διεθνείς χρηματαγορές ξεκίνησαν την προηγούμενη Παρασκευή, πυροδοτούμενες από τη σημαντική άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών κυβερνητικών ομολόγων, η οποία ενέτεινε τις προσδοκίες για επιθετικότερη νομισματική πολιτική από τη Fed, ήτοι περισσότερες ή μεγαλύτερες από τις αρχικά αναμενόμενες αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων το 2018. Βασικός παράγοντας των αυξημένων ανησυχιών για μια ενδεχομένως μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού, ήταν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη Παρασκευή. Συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των μισθών επιταχύνθηκε στο 2,9%, η μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί από τα μέσα του 2009. Παράλληλα, οι θέσεις εργασίας στον μη γεωργικό τομέα αυξήθηκαν κατά 200.000 έναντι της μέσης εκτίμησης της αγοράς για αύξηση κατά 180.000, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει σε χαμηλό 17ετίας, 4,1%.

Σε αυτό το περιβάλλον, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κυβερνητικού ομολόγου διαπραγματευόταν στο 2,85% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, κοντά στο υψηλό 4ετίας 2,88% που σημειώθηκε την προηγούμενη ημέρα. Στην άνοδο αυτή συντέλεσε και η συμφωνία μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό των ΗΠΑ έως το 2019, που προτείνει αύξηση των δαπανών του κράτους κατά $300 δισ. (εκ των οποίων $165 δισ. για την άμυνα) και αναμένεται να αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ, ασκώντας ανοδική πίεση στον πληθωρισμό. Στην Ευρώπη, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού κυβερνητικού ομολόγου κατέγραψε υψηλό δυόμισι ετών 0,81% την Πέμπτη, πριν υποχωρήσει κοντά στο 0,76% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή. Η συμφωνία μεταξύ Συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία την Τετάρτη για συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού, με τους τελευταίους να αναλαμβάνουν το υπουργείο Οικονομικών –γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των κοινωνικών δαπανών– συντέλεσε στην άνοδο αυτή. Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο ευνοήθηκε από την αυξημένη μεταβλητότητα στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να καταγράφει χαμηλό 20 ημερών 1,2212 την Πέμπτη, πριν ενισχυθεί ελαφρώς την επόμενη ημέρα στην περιοχή του 1,2270.

* Τομέας οικονομικής ανάλυσης & έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή