Η μεταβατική περίοδος δεν είναι δεδομένη για το Λονδίνο

Η μεταβατική περίοδος δεν είναι δεδομένη για το Λονδίνο

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι δεδομένη η μεταβατική περίοδος για τη Βρετανία πριν από το Brexit, δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ, προειδοποιώντας τη Βρετανία ότι οι προτάσεις των Βρυξελλών είναι σαφείς, συγκεκριμένες και δεν αλλάζουν. Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση συνομιλιών με εκπροσώπους της κυβέρνησης Μέι, ο κ. Μπαρνιέ είπε ότι εξεπλάγην από τις έντονες αντιδράσεις του Λονδίνου όσον αφορά τις διατυπωθείσες θέσεις της Ε.Ε. για το Brexit. «Αν εξακολουθήσει να διαφωνεί το Λονδίνο, τότε πρέπει να παύσει να πιστεύει ότι θα μπορεί να αναπαύεται για δύο χρόνια στο μαξιλαράκι της μεταβατικής περιόδου», δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ, προσθέτοντας ότι «ας ελπίσουμε ότι το ζήτημα θα έχει διευθετηθεί κατά τον επόμενο γύρο συνομιλών».

Η Βρετανία επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο έως τον Μάρτιο, αλλά ο κ. Μπαρνιέ επισήμανε ότι η στάση που τηρεί το Λονδίνο δεν είναι εποικοδομητική.

Επίμαχα ζητήματα

Ενα από τα επίμαχα ζητήματα είναι το αίτημα του Λονδίνου να ισχύει διαφορετικό καθεστώς για τους πολίτες της Ε.Ε. που θα καταφθάνουν στη Βρετανία στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου σε σχέση με αυτούς που διαμένουν στη χώρα. Η Βρετανία ζητεί, επίσης, να εξαιρείται από οποιαδήποτε νέα νομοθεσία ρυθμίζει τα της κοινής αγοράς κατά τη μεταβατική περίοδο, που θα διαρκέσει 21 μήνες, σύμφωνα με τον Guardian.

Πριν από λίγες μέρες, δημοσίευμα των Financial Times αποκάλυψε ότι οι Βρυξέλλες προτίθενται να συναινέσουν σε μια μεταβατική περίοδο για το Brexit, αλλά μόνον υπό την προϋπόθεση ότι το Λονδίνο θα σεβαστεί το κοινοτικό δίκαιο σε αυτό το χρονικό διάστημα. Αν όχι, θα επιβάλλονται αυτομάτως κυρώσεις εις βάρος της Βρετανίας, χωρίς να έχει το δικαίωμα η κυβέρνηση της χώρας να προβάλει ενστάσεις και να προσφεύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Ο Ντέιβιντ Ντέιβις, ο αρμόδιος υπουργός της Βρετανίας για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Brexit, θεώρησε ότι αποτελεί «δείγμα ανάγωγης συμπεριφοράς» η πρόβλεψη για κυρώσεις εις βάρος της Βρετανίας αν δεν συμμορφωθεί με όσα ορίζει η κοινοτική νομοθεσία.

«Δεν θα σχολιάσω τις δηλώσεις του κ. Ντέιβις. Δεν θα ήταν χρήσιμο. Δεν μπορώ να κατανοήσω αυτήν την έντονη αντίδραση», σχολίασε ο κ. Μπαρνιέ. Κάποιες από τις προβλεπόμενες κυρώσεις στην περίπτωση που η Βρετανία προσπαθήσει να πάρει αποστάσεις από το κοινοτικό δίκαιο κατά τη μεταβατική περίοδο, είναι η διακοπή των πτητικών δικαιωμάτων για τις βρετανικές αεροπορικές εταιρείες και η αναστολή της ελεύθερης πρόσβασης του βρετανικού χρηματοοικονομικού κλάδου στις αγορές κεφαλαίου της Ε.Ε., σύμφωνα με το προαναφερόμενο δημοσίευμα των Financial Times. Πάντως, ο κ. Μπαρνιέ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του Guardian ότι προβλέπεται παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην κοινή αγορά και την τελωνειακή ένωση στο προσχέδιο για τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. Οι Βρετανοί επιχειρηματίες ήταν αυτοί που είχαν ταχθεί υπέρ μιας μεταβατικής περιόδου για το Brexit, του οποίου η καταληκτική ημερομηνία είναι τα τέλη Μαρτίου 2019, και στόχος τους είναι να μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Ανησυχούν οι Ιάπωνες

Σκληραίνει τη στάση της η Ιαπωνία απέναντι στη Βρετανία. Ο Κόγι Τσουρουόκα, Ιάπωνας πρέσβης στο Λονδίνο, δήλωσε στην Τερέζα Μέι ότι οι ιαπωνικές εταιρείες θα χρειαστεί να αποχωρήσουν μετά το Brexit εάν δεν έχουν κέρδη. Η δήλωση αυτή ενώπιον δημοσιογράφων στην Ντάουνινγκ Στριτ έγινε έπειτα από συνάντηση της κ. Μέι και υπουργών της κυβέρνησής της με επικεφαλής 19 ιαπωνικών ομίλων, συμπεριλαμβανομένων των Nissan, Softbank και Nomura. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μέι διαβεβαίωσε τα υψηλόβαθμα στελέχη των ιαπωνικών εταιρειών ότι επιδιώκεται η διατήρηση του καθεστώτος του ελεύθερου εμπορίου και μετά το Brexit, χωρίς όμως να δώσει κάποια συγκεκριμένα στοιχεία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Τόκιο διατυπώνει τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. Οι ιαπωνικές επιχειρήσεις έχουν αναπτύξει μεγάλες μονάδες παραγωγής σε βρετανικό έδαφος, με την ενθάρρυνση του Λονδίνου. Από τη δεκαετία του 1980, οι ιαπωνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει πάνω από 40 δισ. στερλίνες στη Βρετανία, πεπεισμένοι ότι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην κοινή αγορά και στην τελωνειακή ένωση της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή